Charlotta Källerfelt Foto: Press, Getty Images
Charlotta Källerfelt Foto: Press, Getty Images Bild: Mölndals stad/Arkiv

Stor oro för smittspridningen i Mölndal: ”Ökar bland ungdomar”

Under torsdagen hade Smittskydd i Västra Götaland, Länsstyrelsen och Mölndals stad ett extrainsatt möte om den oroväckande coronautvecklingen.
– Mölndal är en av kommunerna där man ser en stor ökning nu, säger Charlotta Källerfelt, säkerhetschef i Mölndals stad.

ANNONS
|

På torsdagen kom nya siffror som visar att antalet nya covid 19-fall fortsätter att öka kraftigt i både Mölndal och resten av Västra Götalandsregionen. Enligt regionens senaste veckorapport testade 339 Mölndalsbor positivt under vecka 8, vilket är en ökning med dryga 80 personer jämfört med föregående vecka.

– Vi hade ett extrainsatt möte i går. Anledningen är att Smittskydd Västra Götaland ser en ökad smittspridning i Mölndal. Vi är en av kommunerna där man ser en stor ökning. Vi är uppe i samma nivåer som under julledigheten, då vi hade den förra toppen, säger Charlotta Källerfelt, som är säkerhets- och beredskapschef i Mölndals stad.

ANNONS

Smittskyddet uppmanade också kommunen att se över sina åtgärder.

– Vi fick mer detaljer om hur smittspridningen ser ut här i Mölndal. Nu ser vi över om vi kan göra något ytterligare för att minska smittspridningen. Mycket handlar om kommunikationsinsatser.

Charlotta Källerfelt säger att ökningen framförallt syns i de yngre åldersgrupperna.

– Det handlar om personer i mellanstadiet och på högstadiet. Smittan ökar även bland personer i yrkesverksam ålder. När det gäller äldre så har smittspridningen minskat, och där pågår ju också en vaccination.

Redan nu har skolan förlängt beslutet om att bedriva delar av undervisningen på högstadiet på distans. Det gäller nu till den 16 april

– Men smittspridningen har ökat även under lovet vilket tyder på att det sker en smittspridning även utanför skolan. Alla behöver fundera på vad man kan göra nu, och det är viktigt att man som förälder pratar med sina ungdomar.

Vad händer nu?

– Det som har hänt i dag är att informationen har har gått ut till alla förvaltningar med en uppmaning att man ska se över sina verksamheter. Sen kommer vi ha ett möte på onsdag, som vi alltid har, och ett uppföljande möte med Smittskydd på torsdag.

Vad tänker du om utvecklingen?

– Det är oroväckande. Det är väldigt positivt att smittspridningen går ner i de äldre åldersgrupperna eftersom de är mest sårbara, men att det ökar bland de yngre är inte alls bra.

Elvira Linderot

elvira.linderot@molndalsposten.se

ANNONS