Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Bild: Stefan Bennhage
Arkivbild. Bild: Stefan Bennhage

Stor smittspridning i regionen och högt tryck på sjukvården

För tredje veckan i rad minskar antalet fall och förra veckan konstaterades 5094 nya fall av covid-19.
Men enligt Västra Götalandsregionen är det fortsatt hög smittspridning, samtidigt som det är hårt tryck på regionens iva-avdelningar.

Det är alltså för tredje veckan i rad antalet nya fall av covid-19 minskar i Västra Götalandsregionen. Och enligt ett pressmeddelande från regionen konstaterades 5 094 nya fall av covid-19 under vecka 18. Det är alltså 222 färre fall om man jämför med veckan innan.

Men trots minskningen av antalet fall är det fortsatt hög smittspridning, och smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg hade hoppats på en nedgång i en allt snabbare takt.

– I över ett halvår är det minst 4 000 personer i veckan som har fått covid-19 i Västra Götaland. Pandemin är envis. Vi måste svara med samma mynt – vi ska vara envisa och uthålliga, säger han i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Umgås bara med de du normalt träffar. Håll avstånd och undvik trängsel både inom- och utomhus. Arbeta hemifrån så ofta du kan och använd munskydd i kollektivtrafiken samt i trånga inomhusmiljöer.

Högt tryck på intensivvården

Det högt tryck på regionens intensivvårdsavdelningar. I regionen vårdas 66 patienter på iva-avdelning, och totalt är det 284 personer som vårdas för covid-19.

– Det är bekymmersamt att det fortfarande är så många som blir allvarligt sjuka. Det pågår ett omfattande arbete där sjukhusen i vår stora region hjälps åt och vårdpersonalen gör ett fantastiskt jobb. Men det är många som har arbetat hårt under lång tid nu, säger Jan Kilhamn, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i pressmeddelandet.

Han är dock hoppfull om att trycket på sjukvården kommer att lätta längre fram.

– För att lyckas med det behöver vi alla följa smittskyddsläkarens rekommendationer samt ta emot den vaccination som erbjuds när det blir vår tur. Nu vill vi inte att fler blir sjuka.

LÄS MER: Det här vet vi om den indiska dubbelmutationen – smittskyddsläkaren förklarar

”Fortsätter att vaccinera i hög takt”

Västra Götalandsregionen uppnådde det nationella vaccinmålet under vecka 18, det vill säga 80 procent av de som är 65 år och äldre ska ha erbjudits vaccin innan 16 maj.

Den 10 maj meddelade regionen att fas 4 var igång – de som var 50 år eller äldre kunde börja boka sitt vaccin. I fas 4 ingår cirka 772 000 personer och denna vecka mottog regionen 62 000 doser vaccin.

– Vi fortsätter att vaccinera i hög takt så fort doserna kommer till Västra Götaland. Vaccination av allmänheten i fas 4 var tänkt att starta först nästa vecka men glädjande nog är det flera av våra vaccinatörer som redan nu kunnat öppna tidbokningen, säger vaccinationssamordnare Kristine Rygge, i ett pressmeddelande.

Från och med nästa vecka kommer fler externa aktörer öppna för tidsbokning. På 1177.se kan man se vart det finns en ledig tid. Det kommer också öppnas en gemensam bokningssida på sajten för att man enklare ska kunna hitta en ledig tid. Denna funktion öppnar 18 maj.

LÄS MER: Ikea i Kållered ska inte användas som vaccineringslokal: ”Ett missförstånd”

Riskgrupper får förtur igen

Tidigare meddelade Västra Götalandsregionen att det bara var en särskild riskgrupp, de personer med täta sjukhuskontakter, som skulle prioriteras innan man öppnade fas 4. Men nu backar regionen till viss del ifrån det uttalandet, enligt GP.

Dock står de fast vid att de i åldersgrupp 50-59 år kommer vaccineras först. Därefter kommer de i riskgrupp att prioriteras före i kön.

– När vi släpper på nästa åldersgrupp kommer vi ha ett snävare åldersintervall och samtidigt släppa på alla de i riskgrupp som hittills inte är vaccinerade, sa Kristine Rygge, till tidningen.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.