Stora regnmängder väntas i helgen

Ser du solen när du tittar ut? I så fall gäller det att passa på att njuta, från och med torsdagen dröjer det innan den visar sig igen. Enligt SMHI väntas stora regnmängder i helgen, under fredagen kan det komma så mycket som 35 millimeter.
– Det är ett lågtryck som nu börjar leta sig in över landet och med det en hel del nederbörd, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

ANNONS

Lyckades du fånga några solstrålar under onsdagen gällde det alltså att passa på, när september nu övergår i oktober är hösten här på allvar. Framåt eftermiddagen på torsdag väntas regnet dra i gång – och det håller sedan i sig över helgen.

– Det är ett lågtryck som nu börjar leta sig in över landet och med det en hel del nederbörd. I Halland i allmänhet och upp mot Göteborg är det regn som väntas av och till under helgen, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

LÄS MER:Svaret om Lindomebranden dröjer minst ett par veckor till – inte prioriterad

Upp till 35 millimeter

Enligt den nuvarande prognosen, som ständigt uppdateras, väntas upp till 35 millimeter regn falla under fredagen.

– Det blir först en vända på fredagen som sen håller i sig på lördagen, sen mattas det av fram på eftermiddagen. Men ett nytt område rör sig in under söndagen, säger Linus Karlsson.

Regnmängderna som väntas ser ut att uppfylla kriterierna för att SMHI ska utfärda en klass 1-varning, men det har ännu inte gjorts. Varningar utfärdas alltid max 24 timmar i förväg, eftersom prognosen då är säkrare och man tydligare kan se vilka områden som drabbas. För att en klass 1-varning ska utfärdas krävs en prognos på minst 35 millimeters regn under tolv timmar eller 70 millimeters regn på 24 timmar.

LÄS MER:Skrikande man vägrade lämna sjukhuset

”Mer sparsamt med solen”

– Det är mer sparsamt med solen. Just nu är det kring Göteborg som det är någon lucka, det är i så fall de solglimtarna som kan visa sig. Mycket moln och ostadigt väder är det att räkna med det närmsta, säger Linus Karlsson.

Än så länge är prognosen för början av nästa vecka osäker, men även då ser det ut att bli fortsatt regnigt och solfattigt.

– Jag ser en ökad lågtryckstrafik med regnområden och tidvis ganska blåsigt väder att vänta. Framför allt ute vid kusten men det blir även tidvis hårda vindar att räkna med över land, säger Linus Karlsson.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndal-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS