Stora skador efter explosionen i Göteborg

Fyra personer skadades allvarligt och boende i 140 lägenheter har tvingats evakueras. Explosionen i Göteborg under tidiga tisdagsmorgonen orsakade ett stort räddningspådrag. Nu visar räddningstjänstens utredning att skadorna på huset är större än väntat.
– Det har upptäckts sprickor här och där under resans gång, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg till Göteborgs-Posten.

ANNONS

Det var strax före klockan 05 på tisdagsmorgonen som räddningstjänsten larmades om en explosion på Övre Husargatan i Göteborg. Därefter följde en massiv räddningsinsats som fortgick under hela dagen. Boende har berättat hur de såg sina grannar hoppa från balkonger och räddningstjänsten fick utrymma personer med hjälp av stegbil. Fyra personer skadades allvarligt och flera lindrigt skadade bussades till Mölndals sjukhus.

Det stod snabbt klart att det rörde sig om en omfattande brand och räddningstjänsten larmades till platsen med 18 enheter.

Polisens två huvudspår

– Det är besvärligt. Det är åtminstone tre trapphus som är påverkade. Det har varit en explosion, vi har en brand, många personer som är ute och vi håller på med livräddning, sa Lotta Molander, larm- och ledningsoperatör vid Räddningstjänsten Storgöteborg tidigt på morgonen.

ANNONS

I nuläget är det oklart vad som orsakat explosionen, men enligt Göteborgs-Posten har polisen två huvudteorier: Antingen att någon placerat ett föremål som sprängts eller att det beror på en gasläcka.

Först vid 09.30 på onsdagen kunde polisen få tillgång till platsen för att genomföra en teknisk undersökning. Räddningstjänsten hade då arbetat med att säkra platsen, så att det inte skulle finnas någon rasrisk.

Stöttor för att undvika ras

Efter undersökningen konstaterades att skadorna var större än väntat. På flera ställen i huset har det uppstått sprickor. I en port som ser ut att vara värst drabbad har stöttor ställts upp, för att konstruktionen inte ska rasa ihop.

– Det har man gjort för att det inte ska föreligga någon rasrisk. Det är något som räddningstjänsten har gått och tittat på så att de inte släpper in oss och sedan rasar det, säger Thomas Fuxborg till Göteborgs-Posten.

Händelsen rubriceras i nuläget som allmänfarlig ödeläggelse och polisen har inlett en särskild händelse i samband med explosionen.

ANNONS