Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Stordalen besökte sitt nya hotell: ”Vi kommer ta oss ur krisen”

Inredningen finputsas, restaurangen görs klar och personalen är på plats. Nästa vecka öppnas Petter Stordalens 21-våningshotell i Krokslätt.
– Det är en såklart en utmaning att öppna under pandemin, men vi tänker mer långsiktigt än så, säger han.

På tisdagen anlände den norska hotellmagnaten till Mölndal. Senast han var på plats, 2018, tog han det första spadtaget tillsammans med lokala politiker och byggherrar.

– Nu vet jag: Mölndal is the shit, sa han då.

Den bilden har inte förändrats.

– Jag kom i morse, körandes in här och såg detta helt fantastiska bygge. Då tänkte jag på att det är kanske första staden jag varit i där politikerna sa: ska du inte bygga ännu högre? Det säger lite om inställningen som finns här i Mölndal, säger Petter Stordalen.

Han tycker att det verkar finnas en framåtanda i kommunen och nämner Astra Zeneca och satsningen på forskningscentret GoCo.

– Hur perfekt är inte detta? Astra Zeneca är kanske världens viktigaste bolag just nu och det startas en massa nya företag och forskning här. Det är ett jättebra läge.

Viruset slog till

Tron på Mölndal finns kvar. Men att hela världen skulle drabbas av ett nytt virus var inget Petter Stordalen, eller någon annan, kunde förutspå.

Så hur är det att öppna mitt i en pandemi?

– Beslutet om att bygga det här hotellet togs redan för fyra-fem år sedan, grunden lades 2018 och sen tar det ett par år att bygga. Och när man väl bestämt sig för att bygga ett hotell med 370 rum så är det inte ett hotell som ska vara avhängigt av en kris. Det här hotellet ska stå här i 50 till 100 år, och det är viktigt att ha det perspektivet, säger han.

Samtidigt medger han att den första tiden lär bli en utmaning.

– Teamet här vet hur de ska anpassa sig, men de planerar också för att krisen tar slut. Vi är redo nu och vi är redo när det blir bättre.

Vill ta sig tillbaka

Ekonomiskt har Stordalen drabbats hårt av pandemin. Hans hotellbolag, Nordic Choice Hotels, gjorde en förlust på nästan två miljarder norska kronor 2020, trots stödåtgärder och permitterad personal.

– Det är klart att det är en massa pengar, men nu är målet att ta oss tillbaka och ge personalen jobb igen. Sen får vi växa därifrån.

När tror du att hotellbranschen kommer börja återhämta sig?

– Tro, det är något vi gör i kyrkan, så jag måste basera mig på mer än tro. Men om jag baserar det på vaccinleveranserna så är det väldigt mycket som talar för att Sverige når flockimmunitet i juli, augusti och dessutom verkar smittspridningen minska under sommaren. Så då är vi basically igenom.

Chef i Krokslätt

Sara Lake är vd för det nya hotellet och den som håller i alla trådar på plats. Hon säger att de startar med 30 anställda i Krokslätt.

– Sen får vi öka successivt, säger hon.

Så småningom räknar hon med att runt 100 personer kommer arbeta på hotellet, både heltidsanställda och extrapersonal.

– Men när det är som högst tryck, under semesterperioder, kanske det blir 200-300 personer totalt, säger hon.

Väver in i historia

Hotellet, The Weaver, har inspirerats av den klädindustri som fanns i Krokslätts fabriker. Inne i restaurangen ska en vävstol monteras, och på flera ställen syns tygdetaljer och svartvita bilder från fabrikerna.

– Ett hotell ska berätta en historia. Det är roligt att man lyft in så mycket av Mölndals historia här, säger Petter Stordalen.

Kan du väva?

– Haha, nej, det har jag aldrig provat.

Efter intervjuer med flera medier var det dags för Petter Stordalen att träffa den nya personalen.

– Det har funnits få anledningar att träffa personal och prata om positiva saker så det har jag verkligen sett fram emot, säger han.

Elvira Linderot

[email protected]

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.