Arkivbild.
Arkivbild. Bild: STEFAN BENNHAGE

Störningar i tågtrafiken – för tredje dagen i rad

Under torsdagen var det fortfarande störningar i tågtrafiken mellan Göteborg och Kungsbacka. Under kvällen var det ett signalfel och ett kontaktledningsfel som orsakade problemen.
Vissa avgångar var inställda och andra var försenade.

ANNONS

Efter flera dagar med tågstrul på sträckan mellan Göteborg och Kungsbacka meddelade Västtrafik vid 17.40 på torsdagen att det hade uppstått ett nytt problem. Ett tåg hade stannat vid Liseberg och andra tåg kunde inte passera. Nu ersätts tågtrafiken med bussar i den utsträckning det går och Västtrafik uppmanar resenärer att ha koll i To go-appen.

Tidigare på torsdagen orsakade is på tågspåret problem och kring lunch kunde bara ett spår trafikeras. Vid 15:30 var det fortfarande strul med en växel och tekniker inväntade en beställd reservdel.

– Men det är inga stora problem och de flesta tågen går som de ska. Det är några avgångar som är inställda och som gör att man kan behöva vänta lite längre, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket.

ANNONS

– De jobbar på med växelfelet, vi har en prognos till 15.30 i dag, säger Minka Sidow, störningskoordinator på Västtrafik.

Dubbla störningar

Vid 21.30 på torsdagskvällen var problemen ännu inte lösta. Västtrafik skriver: ”Orsaken är signalfel mellan Varberg och Falkenberg och kontaktledningsfel mellan Göteborg och Mölndal”.

Under torsdagskvällen var det enkelspårsdrift på sträckan, tills Västtrafik vid 23-tiden meddelade att problemen var lösta.

– Alla förseningar är borta och tågen går som vanligt. Båda problemen ska vara lösta helt och hållet, säger Peter Morefors, störningskoordinator på Västtrafik.

Växelfel i Varberg

Torsdagen var den tredje dagen med störningar på sträckan. I tisdags vid 16-tiden uppstod de första problemet, ett växelfel.

– Vi har en störning i Varberg. Det påverkar Öresundståget men även vissa SJ-tåg. Det är cirka 15-30 minuter förseningar på sträckan, sa Susanne Heine, störningskoordinator på Västtrafik.

Växelfelet ledde även till ett signalfel. Strax före 19.30 på tisdagen var problemen med växeln lösa, dock inte signalfelet.

– Vi hade tekniker på plats igår som bytte ut något på växeln men vid midnatt var de tvungna att ställa in det fortsatta arbetet på grund av vädret, sa Dennis Josefsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Vid 7-tiden på onsdagsmorgonen kunde arbetet återupptas och teknikerna löste detta problemet.

ANNONS