Lägenheterna på Terrakottagatan ligger i anslutning till Berzelius äldreboende. De som bor på det biståndsbedömda trygghetsboendet klarar sig i ganska stor utsträckning själva, men får hjälp att bryta ensamhet och isolering. Politikern Göran Isacsson (M) tror på boendeformen.
Lägenheterna på Terrakottagatan ligger i anslutning till Berzelius äldreboende. De som bor på det biståndsbedömda trygghetsboendet klarar sig i ganska stor utsträckning själva, men får hjälp att bryta ensamhet och isolering. Politikern Göran Isacsson (M) tror på boendeformen.

Stort intresse för trygghetsboende – nu planeras för fler platser

Totalt har 52 personer ansökt om att få flytta in på ett biståndsbedömt trygghetsboende i Mölndal. Nu behövs fler platser.
– Det finns tankar om ett större boende med kanske 40 platser, säger Göran Isacsson (M), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

ANNONS
|

I torsdags berättade Mölndals-Posten om pensionärerna som flyttat in på Terrakottagatans trygghetsboende. Där ges de möjlighet att delta i aktiviteter och få social gemenskap.

LÄS MER:Pensionärerna ordnade kräftskiva på det nya trygghetsboendet

– Det är många av oss som har suttit ensamma i stora lägenheter tidigare, sa då Sture Bengtsson, en av de boende.

Boendeformen

Biståndsbedömt trygghetsboende är en boendeform för äldre som behöver stöd och hjälp i boendet. De äldre får hemtjänst och sjukvård efter behov, och en aktiveringspedagog är knuten till boendet.

Boendeformen hjälper också till att bryta isolering och främja hälsa. Genom att bo på ett trygghetsboende ska de äldre få en tryggare tillvaro och fler möjligheter till social gemenskap och aktiviteter.

För att få en plats på ett biståndsbedömt trygghetsboende måste man göra en ansökan till Mölndals stad och uppfylla vissa kriterier.

Boendeformen infördes i Mölndal hösten 2020, och den första pensionären flyttade in i januari 2021.

Källa: Mölndals stad

I nuläget finns två biståndsbedömda trygghetsboenden i Mölndal. Terrakottagatans har sju platser medan det på Brattåsgården i Kållered finns sex platser. Bara en av lägenheterna är ledig, och den är belägen på Brattåsgården.

– Jag tycker det är väldigt roligt att det finns ett intresse. Jag tror på den här boendeformen och att den bidrar till hälsa och livskvalitet, säger Göran Isacsson (M) som är ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Mölndal.

ANNONS

52 ansökningar

Han berättar att det kommit in 52 ansökningar från personer som vill bo på ett biståndsbedömt trygghetsboende. I skrivande stund har 15 ansökningar bifallits, medan 13 fått avslag.

– De resterande är under behandling. Om några av personerna får ja kommer det att bli en kö, säger Göran Isacsson.

LÄS MER:Utbrott av covid och resistenta bakterier på Brattåsgården

Han säger att vård- och omsorgsförvaltningen just nu försöker att få fram fler platser.

– Det finns en del lägenheter på äldreboenden som står tomma och som skulle kunna användas som trygghetsboende till exempel. Förvaltningen ser över det, säger han.

På längre sikt vill Göran Isacsson se ett större trygghetsboende med runt 40 platser – men det kan dröja innan det blir verklighet.

– Det finns bara på idéstadiet än så länge. Vi behöver få ett nytt äldreboende först, vilket det finns planer för i Lindome och Pedagogen Park. Då skulle man kunna göra om antingen ett helt äldreboende, eller en större avdelning till ett trygghetsboende, säger Göran Isacsson.

LÄS MER:Förslaget: Privat äldreboende och nya bostäder i Fågelsten

Frivillig satsning

Boendeformen ”biståndsbedömt trygghetsboende” är inget som måste finnas i en kommun, utan det är en frivillig satsning.

– Jag tror att vi vinner på det, genom att äldre håller sig friska längre och slipper vara ensamma, säger Göran Isacsson.

LÄS MER:Berzelius bästa boendet om Mölndals äldre själva får välja

Flera av de boende på Terrakottagatan anser dock att de höga hyrorna, som ligger på 7 000–11 000 kronor, är ett problem.

– Hyresnivån är ju besvärande, men det finns bostadsbidrag att söka. Så den möjligheten har man, säger Göran Isacsson.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS