SU anmäler händelse på akuten på Mölndals sjukhus – pensionär blev rullstolsburen

Den äldre patienten hade en allvarlig fraktur i knäet. Men vid besöket på Mölndals sjukhus akutmottagning upptäcktes inte det. Historien slutade med att patienten blev permanent rullstolsburen.

ANNONS
|

Händelsen, som inträffade i september 2020, blir nu föremål för en utredningen av Inspektionen för vård och omsorg dit Sahlgrenska universitetssjukhuset anmält saken enligt lex Maria.

LÄS MER:Halkskador ökar i Mölndal: ”Många patienter kommer in”

– Vi lex Maria-anmäler händelser där vi tycker att patienter har drabbats av vårdskador som vi inte gjort allt vi kan för att undvika. Här är det ledsamt att vi inte gjort allt vi kunnat, säger Anne Haglund Olmarker, chefläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Kom in efter ett fall

Av anmälan som sjukhuset gjort framgår att den äldre patienten kom in till akuten i Mölndal efter ett fall i hemmet. Personen hade stora knäsmärtor. En röntgen gjordes och enligt anmälan visade den att det inte gick att utesluta att fallet lett till en fraktur i knäet.

ANNONS

På sjukhuset kunde man konstatera att patienten endast orkade gå korta sträckor, en betydlig försämring jämfört med tidigare. Detta ledde dock inte till annat än att man flyttade patienten till ett korttidsboende, utan att göra någon speciell uppföljning.

Allvarligt felställd fraktur

Först en månad senare, i samband med ett annat vårdbesök, kom det fram att fallet faktiskt lett till en fraktur i knäet – ”en allvarligt felställd fraktur”, som det uttrycks i lex Maria-anmälan.

LÄS MER:Arg patient slog sönder vägg på Mölndals sjukhus – åtalas

Knäet var då i så dåligt skick att det inte gick att operera. Patienten rekommenderades en amputation, något som vederbörande tackade nej till. I stället blev patienten permanent rullstolsburen.

– Exakt vad man hade kunnat göra om man hade upptäckt frakturen initialt, det vet vi inte. Men det hade funnits bättre möjligheter att hjälpa patienten, säger Anne Haglund Olmarker.

Hur allvarlig är den här händelsen?

– Ja, eftersom den lex Maria-anmäldes så tycker vi att detta är allvarligt. Det gav patienten bestående men, personen blev ju rullstolsburen i det här fallet.

LÄS MER:Läkartiden dröjde tio månader – dubbelseendet visade sig vara en hjärntumör

Händelsen inträffade förra hösten, men anmäls först nu. Varför dröjde det så lång tid?

– Det där är alltid ett bekymmer. Vi vill utreda den här typen av händelser så snart som möjligt så att alla ska kunna minnas vad som har hänt. Man får nog tyvärr säga att det är covids fel. Det har varit stor press på sjukvården och en del sånt här utredningsarbete har fått ta längre tid.

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS