Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tuva Persson, Elliot Strid, Alinde Hillbratt och Elliot Lennerås är alla klara för final i den klassiska frågesporttävlingen Vi i femman. Bild: Anna Mattisson
Tuva Persson, Elliot Strid, Alinde Hillbratt och Elliot Lennerås är alla klara för final i den klassiska frågesporttävlingen Vi i femman. Bild: Anna Mattisson

Succé för Skånhälla – båda klasserna i final i Vi i femman

Det blir ett superderby i lokalfinalen av Vi i femman. Skånhällaskolan 5C kommer på tisdag att möta Skånhällaskolan 5D.

Skånhällas klass 5C blev i tisdags klara för final i Sveriges radios klassiska frågesporttävling Vi i femman genom att besegra Öjersjö storegård från Partille i en superjämn drabbning som slutade 33–32. Matchen avgjordes först i den sista frågan, den så kallade Stegen. Och bäst i den lyckades Elliot Strid och Alinde Hillbrant från Lindome.

Torsdagens match mellan Skånhälla 5D mot Kålltorpsskolan från Göteborg var också väldigt jämn. I början tog Skånhälla 5C en knapp ledning men i halvtid var det jämnare än i någon annan match i SR P4 Göteborgs uttagning den här våren, 18–18.

Och inför de två sista frågorna var ställningen 25–25.

– Väldigt nervöst, sa Elliot Lennerås i sändningen.

– Och pressat, sa Tuva Persson.

I den näst sista frågan missade Kålltorp vad Thomas Edison, glödlampans uppfinnare, hade gjort och därmed tog Skånhälla ledningen med 28–27. Allt kom därför att avgöras på Stegen där ämnet var ”Ett land”.

På åtta poäng svarade Skånhälla Indien, medan Kålltorp svarade först på tvåpoängsnivån. Därmed skrevs segersiffrorna till 36–29.

– Vi är väldigt glada, sa Elliot Lennerås till programledaren Nina Sjöman i SR P4 Göteborg.

– Dom tar vi enkelt, kontrade Tuva Persson med ett skratt när hon fick frågan om hur det kommer gå i finalen mot kompisarna i Skånhälla klass 5C.

Klockan 17 på tisdag sänds lokalfinalen i P4 Göteborg.