Sven-Bertil Taube är död

Den folkkäre skådespelaren och estradören Sven-Bertil Taube har gått ur tiden.
– Han var så ödmjuk och levererade verkligen känslor. Han var fantastisk på alla sätt, säger Jenny Nilsson på Nilento studio i Kållered.

ANNONS
|

Sven-Bertil Taube gick bort i London på fredagsförmiddagen och ska ha gått bort av naturliga orsaker. Det uppger hans manager Anders Ramstedt för TT.

– Åldern har tagit ut sin rätt, säger managern Anders Ramstedt till nyhetsbyrån.

Sven-Bertil Taube vidsträckta karriär har gjort honom till en av de stora folkkära namnen i Sverige. Han är också son till den kände kompositören Evert Taube från Göteborg.

På senare år ska Taube ha kämpat med flera hälsoproblem som gjorde att han förlorade stora delar av sin syn och hörsel, skriver TT. Trots detta fortsatte han att vara aktiv in i det sista.

ANNONS

”Gentlemännens gentleman”

Albumet "Sånger ur havet" släpptes förra året. För sju år sedan vann han även en grammis för albumet ”Hommage” som spelades in i Kålleredsstudion Nilento studio.

– Jag tänkte nog att det här var en engångsföreteelse, något roligt att göra på gamla dagar. Men genom att det blev en sådan enorm försäljningssuccé var ju grammofonbolaget kvickt framme och sade att de vill ha en uppföljare, sade han till TT då.

Jenny Nilsson, som tillsammans med Lars Nilsson driver Nilento studio, kommer att minnas Sven-Bertil Taube med värme.

– Han var ju gentlemännens gentleman, han var helt fantastisk, säger hon.

De fick chansen att jobba med Sven-Bertil Taube bland annat under inspelningen av ”Hommage” och under turnén med albumet.

– Han var så ödmjuk och levererade verkligen känslor. Han var fantastisk på alla sätt, säger Jenny Nilsson.

"Förstod inte att han berörde”

Även Lars Nilsson berättar att Sven-Bertil Taube, trots den stora stjärnan han var, var en ödmjuk person.

– Han hade dåligt självförtroende och gjorde sig själv aldrig stor. Han förstod inte att han berörde så många, säger Lars Nilsson.

Lars Nilsson imponerades även av hans ständiga nyfikenhet.

– Vi har fått känna honom under 10 till 15 år och oberoende om han var 70 eller 80 år ville han fortfarande utveckla sig själv och lära sig nya saker.

Lars och Jenny Nilsson informerades av kompositören Peter Nordahl under veckan att Sven-Bertil Taube var dålig, och nåddes av informationen om hans bortgång på lördagen.

– Vi kommer att minnas honom som en väldigt varm och ödmjuk person som ändå kunde vara stor på scen, säger Lars Nilsson.

Sven-Bertil Taube blev 87 år gammal.

LÄS MER:Pirrigt i magen när kulturskolan bjöd in till konsert

LÄS MER:Konstnärer i Kvarnbyn skapar musik och gör bok – av handgjort papper

LÄS MER:Eklanda äldreboende firade in helgen med chokladkalas

ANNONS