Magnus Gisslén. professor och överläkare, tycker att vi är för känsliga.
Magnus Gisslén. professor och överläkare, tycker att vi är för känsliga. Bild: Thomas Johansson

Magnus Gisslén: Dags att återgå till det normala

Ett år efter att Sverige blev fritt från coronarestriktioner uppmanar FHM fortfarande oss alla att stanna hemma om man är sjuk – helt i onödan enligt överläkaren Magnus Gisslén.
– Vi kan inte vara för känsliga och inte röra oss ute bara för att det rinner lite i näsan, säger Magnus Gisslén till Ekot.

ANNONS
|

Nu är det exakt ett år sedan coronarestriktionerna släpptes. Mycket har återgått till det vanliga, men den del saker står fast.

Folkhälsomyndighetens rekommendation är fortsatt att alla, oavsett ålder, ska stanna hemma vid symtom som skulle kunna vara covid-19. På så sätt vill man hålla smittspridningen nere.

Men Magnus Gisslén, överläkare på Sahlgrenskas infektionsklinik och professor vid Göteborgs universitet, delar inte den bilden. Han menar att vi istället inte borde stanna hemma vid lättare sjukdom – det för att pandemin lärde oss att det kan vara bra att få förkylningar.

– En förkylning någon gång då och då är något som immunförsvaret behöver för att ge ett ganska gott skydd mot de här infektionerna så att man inte blir sjuk av dem, säger Magnus Gisslén till Ekot.

ANNONS

Enligt överläkaren är vi lite väl försiktiga i dag och stannar hemma i onödan.

– Vi kan inte vara för känsliga och inte röra oss ute bara för att det rinner lite i näsan. Jag tror att det är läge att börja leva mer normalt, säger Gisslén.

LÄS MER:Tusentals står i kö för operation på Mölndals sjukhus – når inte upp till vårdgarantin

LÄS MER:Nu ska unga få hjälp med psykiska hälsan via app

LÄS MER:VGR lämnar förstärkningsläget

ANNONS