I normala fall släpper SJ sina vinterbiljetter i september eller oktober, men i år har biljettsläppet försenats på grund av sena leveranser från Trafikverket.
I normala fall släpper SJ sina vinterbiljetter i september eller oktober, men i år har biljettsläppet försenats på grund av sena leveranser från Trafikverket. Bild: Nesvold

Sajten kraschade – trots att SJ rustat upp inför julbiljettsläpp

Vid midnatt släppte SJ sina vinterbiljetter för resor under perioden 11 december 2022 till den 12 mars 2023. Tågbolaget hade rustat upp inför ett högt tryck på biljetterna – och sett till att hemsidan inte skulle krascha. Men strax efter midnatt låg både sajten och appen nere.
– Trots att vi förberett oss så var trycket ännu större än vad vi trott, säger Lina Edström, pressjour på SJ.

ANNONS
|

I normala fall släpper SJ sina vinterbiljetter i september eller oktober, men i år har biljettsläppet försenats på grund av sena leveranser från Trafikverket.

– Det är grundorsaken, men vi har haft dialog med dem om det här. Det har varit frustrerande att få så sena besked eftersom vi vet att julen är viktig för många, säger Jonas Olsson, presskommunikatör på SJ.

Det är Trafikverkets uppgift att lämna en ny tågplan till tågbolagen varje år och det är först efter det som tågbolagen kan fördela ut personal, se över scheman och sedan släppa biljetter till resenärer.

Väntar sig ett högt tryck

Det har varit en utmaning för SJ som har behövt planera under tidspress och få ihop tusentals scheman, menar Jonas Olsson.

ANNONS

– Vår personal ska själva få vara lediga och resenärerna ska kunna ta sig hem igen. Vi hamnade i en svår situation och har behövt planera en komplex verksamhet i ett väldigt sent läge. Men nu har vi löst det och turerna är satta, sa Jonas Olsson.

Själva biljettsläppet skedde vid midnatt natten till den 9 november och SJ hade laddat upp inför ett högt tryck.

– Tågresandet i Sverige har ökat mycket under pandemin, julen är den största resehelgen och i kombination med det blir det också ett sent biljettsläpp, så därför väntar vi oss ett stort tryck, sa Jonas innan biljettsläppet.

Sajten kraschade vid midnatt

Men strax efter midnatt kraschade både hemsidan och appen.

– Trots att vi förberett oss så var trycket ännu större än vad vi trott, säger Lina Edström, pressjour på SJ.

Sajten och appen kommer att börja funka igen när besökarantalet är jämnare, menar Lina Edström. Under onsdagsmorgonen råder det fortsatt tekniska problem på bokningssidan.

– Det är svårt att säga när det kan funka igen. När kurvan är jämnare så kommer det att funka. Håll ut. Vi har släppt väldigt många biljetter och det kommer finnas möjlighet att köpa under natten och under morgonen, säger Edström.

Efterfrågan kommer att styra priserna

Innan biljettsläpp var SJ är inte oroliga över att hemsidan skulle krascha eller att man skulle stöta på något annat större problem i samband med biljettsläppet.

– Det är ett stort biljettsläpp som vi inte har varit med om i närtid. Men vi är inte oroliga över att det inte ska gå vägen, utan vi har gjort många åtgärder och sett över personal och vår webb. Hemsidan ska hålla för det här, sa Jonas Olsson.

Vad kommer det att vara för priser på biljetterna?

– I och med att efterfrågan kommer att vara hög, kommer priserna på biljetterna att justeras snabbt. Ju fler det är som bokar, desto dyrare kommer biljetterna att bli. Man kommer ganska snabbt se att biljetterna landar på 400 till 500 kronor, sa han.

ANNONS