Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Räddningstjänsten bedömde att det inte var någon spridningsrisk till närliggande bostadsbaracker.
Foto: Polisen/arkiv Bild: Catrin Hansson
Räddningstjänsten bedömde att det inte var någon spridningsrisk till närliggande bostadsbaracker. Foto: Polisen/arkiv Bild: Catrin Hansson

Tände eld på flickvännens kläder i loftgång – man döms till fängelse

En bostadsbarack totalförstördes i Kållered efter att en man blivit arg på sin flickvän och tänt eld på hennes kläder. Mannen döms till åtta månaders fängelse.

En sen kväll i oktober förra året satt en man och rökte i sin säng när det tog eld i sängen. Mannen hade en stund tidigare slängt ut sin flickväns kläder från lägenheten, och när elden tog fart i sängen gick han ut på loftgången och satte eld på klädhögen med tändstickorna han hade i handen.

I polisförhör uppgav mannen att han var arg på sin flickvän, som ska ha befunnit sig i en lägenhet i samma byggnad, men att han aldrig ville att någon skulle komma till skada.

Mannen ska vid tillfället varit påverkad av alkohol och narkotika.

"Jag fattade inte vad som hände. Det tog sig så fort. Det spred sig. Jag mikrosov i sängen. Det var inte meningen att det skulle börja brinna i sängen. Jag vaknade av att det var en låga. Det var då jag tände eld på kläderna utanför", säger mannen i förhör.

Mannen fick direkt efteråt panik och sprang runt och knackade på de andra lägenheterna på båda våningarna.

En polispatrull som patrullerade i närheten, såg röken och var snabbt på plats. Där träffade de på mannen som sa sig ha orsakat branden, vilket fångas upp av ena polisens kroppskamera.

Mannen har i polisförhör erkänt att han orsakade branden men förnekat att det var med uppsåt.

Åklagaren hade yrkat på mordbrand men Göteborgs tingsrätt dömer mannen för grov allmänfarlig vårdslöshet för att uppsåtligen anlagt branden, och för skadegörelse i och med att mannen satte eld på flickvännens kläder.

Mannen döms samtidigt för ofredande, hot mot tjänsteman och två fall av narkotikabrott – vilka skett vid andra tillfällen.

Tingsrätten dömer mannen, som är i 30-årsåldern, till fängelse i åtta månader och till att betala ett skadestånd på drygt 260 000 kronor till fastighetsägaren.

Mannen ska även betala ett skadestånd på 5 000 kronor vardera till de två poliser som han spottat i ansiktet vid ett tidigare tillfälle.

Catrin Hansson

[email protected]

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.