Tappra tomtar paddlade i dis och dimma

Ett gäng tappra tomtar paddlade på lördagen i dis och dimma längs Mölndalsån till centrala Göteborg. Över 30 hade anmält sig och hälften kom – och för tomten med granen inleddes turen med ett dopp i ån.
– Men vi fick upp både granen och honom, säger tomtefar Martin Lannér.

ANNONS
|

På lördagen låg dimman tät över både Mölndal och Göteborg när den årliga tomtepaddlingen skulle sjösättas för åttonde året i rad. Kylan kröp under skinnet och ungefär hälften av de anmälda deltagarna uteblev.

Martin Lannér från Kungsbacka är arrangör och van Sup-paddlare.

LÄS MER:Försvaret spred julstämning från luften

– Tyvärr har vi ett bortfall, kanske är det vädret eller att någon har förkylningssymtom och då är det bra att de stannar hemma, säger han.

John Jacobsson var på plats i god tid för att sätta fast den plastgran som han hade impulsköpt på fredagen, tomtepaddlingen till ära. Han assisterades av kompisarna Dan Norström och Ann Tengvall, vana vindsurfare alla tre. Något som skulle visa sig vara ett våghalsigt projekt.

ANNONS

LÄS MER:Kvarnbyskolans elever bjöd på luciatåg i Mölndal galleria

52 kulor i granen

– Nu har vi hängt två paket med julgranskulor, 52 kulor. Det är en fullskalig gran och jag kom på att den kanske inte går under broarna men de går att dela i delar. Jag skulle ha hängt på en röd julstjärna istället för en i silver. Den försvinner lite i det gråa vädret, säger han innan starten.

Det första han fick göra var att lyfta av den övre delen vid första bron men det gick galant. Men bara 500 meter efter start kom han i otakt med den svajande granen och kantrade.

– Men vi fick upp både honom och granen som sedan hängde med ända till slutet, säger Martin Lannér, efteråt.

LÄS MER:Avbokningar på julborden i Mölndal – krögarna: ”Folk är oroliga”

En av de andra tomtarna var Sandra Nogueira, som sällan står på en bräda annat än i samband med den årliga tomtepaddlingen.

– Att få upp tempot går ganska lätt, det svåraste är att paddla rakt, det är lätt att man kör lite slalom och det är viktigt att man håller sig lugn, säger hon.

Skippade mc-paraden

Hon hade som många andra en heltäckande våtdräkt närmast huden av värmande neopren medan Fredrik Björk från Alingsås bara hade en halvtäckande sommarvariant.

LÄS MER:Tusentals besökare på Jul i Kvarnbyn: ”Vi är här för att få lite julkänsla”

– Jag skulle egentligen ha varit på förra helgens mc-tomteparad men ville inte skita ner min hoj och hakade på detta istället, säger han.

Turen startade som vanligt i höjd med Ågatan 4 och paddelfärden gick sedan vidare genom Liseberg, förbi Ullevi och Trädgårdsföreningen där gänget stannade till för en fika. Tidigare om åren har anmälningsavgiften på 100 kronor varit frivillig men den gången var den obligatorisk och går till Musikhjälpen. Turen avslutades i höjd med Stora teatern i år på grund av risk för isbildning.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS