Foto: Gustav Hallén/TV4
Foto: Gustav Hallén/TV4 Bild: Gustav Hallén/TV4

Teaterhundarna från Lindome gjorde succé i Talang

I fredagens avsnitt uppträdde Hundakademins hundar med Askhunden i TV4:s Talang. En enig och till vissa delar helt knockat jury, skickade dem vidare i tävlingen.

ANNONS
|

I fredagens avsnitt av Talang uppträdde Hundakademins teaterhundar med Askhunden, en egen tolkning av Askungen. Upplägget var välkänt; Askhunden jobbar och sliter medan hennes elaka styvsystrar skräpar ner och bara roar sig. Släng in ett par möss och en vacker prins och ingenkänningen är total.

Foto: Gustav Hallén/TV4
Foto: Gustav Hallén/TV4 Bild: Gustav Hallén/TV4

Men här var det fem otroligt väldresserade hundar som agerade och under Teaterhundarnas inslag blev juryn helt överrumplade av hundarnas talang. "Nämen Gud han tvättar." "Det var det sjukaste jag sett."

Vidare i tävlingen

Efter att Teaterhundarna har rört om i grytorna och introducerat cliffhangern med prinsen var i alla fall Bianca Ingrosso helt klar över att hundarna skulle gå vidare. "De är ju genialiska, det här måste vara det gulligaste och bästa hundar jag sett. Jag dööör".

ANNONS

Se inslaget i TV4:s Talang

Nina Roegner, grundare av Hundakademin som finns i Lindome, har jobbat som hundinstruktör i 30 år.

Hur kom det sig att ni ville vara med i Talang?

– Vi blev tillfrågade för många år sedan men då tyckte jag att den idén var så konstig, hundteater på Talang? Den scenen är så liten och så fick man bara två minuter. Men nu blev vi tillfrågade igen och med våra jätteduktiga hundar så såg vi plötsligt en möjlighet att göra en serie, säger Nina Roegner.

Tränat i två månader

Pjäsen Askhunden har Nina och hennes hundinstruktörskollegor arbetat med under två månader.

– Vi jobbar bara med sådant som hundarna redan kan och sedan har vi tränat gemensamt flera gånger i veckan för att få in tajmingen och att de ska vara trygga med varandra och alla ska veta vad de ska göra.

Alvin (Bichon Havanais) med matte Sara Hansson (instruktör på Hundakademin), Bailys (Chihuahua) med matte Isabel Albrektson (instruktör på Hundakademin), Aston (Tollare) med matte Marie Danielsson (instruktör på Hundakademin), Kummin (Shappendoes) med matte Elisabeth Browald, Moster (Australien Shepherd) med matte Nina Roegner (instruktör på Hundakademin) och Äpple (collie) med matte Jenny Johansson (instruktör på Hundakademin). Foto: Gustav Hallén/TV4
Alvin (Bichon Havanais) med matte Sara Hansson (instruktör på Hundakademin), Bailys (Chihuahua) med matte Isabel Albrektson (instruktör på Hundakademin), Aston (Tollare) med matte Marie Danielsson (instruktör på Hundakademin), Kummin (Shappendoes) med matte Elisabeth Browald, Moster (Australien Shepherd) med matte Nina Roegner (instruktör på Hundakademin) och Äpple (collie) med matte Jenny Johansson (instruktör på Hundakademin). Foto: Gustav Hallén/TV4 Bild: Gustav Hallén/TV4

Men ju säkrare hundarna är, desto mindre behöver de tränaren, och när de blir för säkra händer det att de gör saker snabbare än tänkt och då missar man samspelet och tajmingen.

Hur är det att se framstegen som hundarna gör?

– Det är helt fantastiskt. När vi har jobbat så här har vi lärt oss hur otroligt smarta hundar är. De kan vartenda ord som vår berättarröst, Bosse Carlsson, läser upp. De vet när de ska sitta vackert med mera. Det är verkligen en ynnest för oss hundtränare, för att det här tar hundtränandet till en ny dimension.

Behöver mental stimulans

Hundarna tycker det här är minst lika roligt som hundinstruktörerna. Efter att ha jobbat så många år med hundar vet Nina Roegner att en hund behöver mental stimulans och lära sig samarbete för att bli en trygg och säker individ.

Aston , Kummin, Bailys och Moster. Foto: Gustav Hallén/TV4Foto: Gustav Hallén/TV4
Aston , Kummin, Bailys och Moster. Foto: Gustav Hallén/TV4Foto: Gustav Hallén/TV4 Bild: Gustav Hallén/TV4

Hundteatern har nu gått vidare till gallringen innan semifinalen. Det avsnittet sänds 26 februari och sedan vet vi om de går till semifinal. 20 bidrag ska tas ut.

Karina Hansson

karina.hansson@molndalsposten.se

ANNONS