Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Ted säljer båtar från ukrainska UMS – i Mölndal

Först skulle företaget startas, sedan skulle det flyta på – men både pandemin och kriget i Ukraina har skapat stora svårigheter för Bara båt i Åbro. Dessutom stal någon företagets truck som sedan användes under en stöldkupp.

Uppstarten blev allt annat än en promenad i parken för Ted Berggren från Lindome. Efter att hans pappa köpt en ovanlig båt från ett ukrainskt företag som heter UMS fick Ted en idé som skulle växa och till slut bli ett företag. Fast egentligen var tanken från början att han skulle köpa och sälja elcyklar.

– Men UMS kom med en modell som var helt rätt för Sverige. Jag hade jobbat en hel del med båtar innan så jag hade lite koll på vad som går hem, säger Ted Berggren, grundare och ägare av Bara båt.

Idén om att sälja elcyklar skrotades och 2014 gick Ted Berggren in helhjärtat för att sälja båtar i stället. Men redan från början var utmaningarna många.

– De hade bara en anställd som kunde prata engelska och då fick jag reda på att de hade en båt som stod i Tallinn. Så jag åkte dit och köpte den men sen var det svårt att hitta information om vilka regler som gällde i Sverige för det är inte jättemånga som köper från Ukraina.

Skåla med vodka

Relationen med det ukrainska företaget växte och 2016 möttes de på en båtmässa i Düsseldorf.

– Jag minns att de sa att de ville skåla för framtida affärer och då skämtade jag och sa att ”då får vi väl hitta vodka” men det tyckte de inte var roligt för två år tidigare var ju annekteringen av Krim. Så redan då tog de avstånd från Ryssland, säger Ted Berggren och fortsätter:

– Så istället för vodka så tog de fram en flaska champagne.

Från 2016 till 2020 omsatte Ted Berggrens företag flera miljoner per år och affärerna gick bättre och bättre. Genom att delta på olika båtmässor blev Bara båt ett allt större namn inom branschen och efter att ha deltagit på båtmässan i Göteborg i februari 2020 åkte han direkt till Stockholm.

Dödsstöt i högtalaren

I samma veva spred sig covid-19 över hela världen och när mässan i Stockholm drog igång så märkte Ted Berggren att det var bra mycket färre besökare än vanligt.

– Det var ett mycket lägre tryck och sen efter några dagar så ropade de ut i högtalarna att mässan skulle stänga.

Att hyra en plats på en båtmässa kan kosta några hundra tusen kronor. Under mässan i Göteborg hade Ted Berggren lyckats sälja sju båtar men nu låg han ute med pengar som han inte skulle få tillbaka.

– Ingen visste någonting och hjärtat sjönk i bröstet. Massor av pengar hade gått till mässan och vi gjorde vad vi kunde för att få till träffar via Facebook, men då blev folk upprörda för man skulle ju inte träffas då.

Pengarna för mässan betalades inte tillbaka utan istället är de innestående till framtida mässor. Innan pandemin började hade mässorna varit den självklara försäljningsplatsen men nu tog försäljning fart ändå – på grund av att de flesta hade semester i Sverige.

– Trots pandemin så gjorde de flesta båtförsäljare rekordår men för oss fortsatte det som innan.

Vännerna

I backspegeln går det att konstatera att 2020 blev ett succéår för Bara båt. Omsättningen i företaget fördubblades och landade på 8,7 miljoner kronor. Under pandemin kunde Ted Berggren inte hälsa på sina vänner och kollegor på ukrainska UMS men relationen var solid. Så blev det februari 2022.

– Jag pratade med dem någon vecka innan och de körde bara på och tänkte framåt. Men sen hände invasionen. Vissa som jag känner flydde och vissa stannade.

Produktionen stoppade tvärt och Ted Berggren tvingades söka efter båtar på annat håll. Samtidigt utvecklades kriget och slaget om Kiev inleddes.

– Så vann Ukraina slaget och jag tänkte direkt att det kan finnas hopp om framtiden. Bara någon vecka senare kom beskedet att de kommer börja produktionen igen fast med låg kapacitet.

Stulen truck

Idag säljer Ted Berggren båtarna och för första gången sedan början av pandemin ser framtiden ljus ut. Företaget har tecknat ett ramavtal med sjöpolisen där de ska leverera tio båtar på fyra år och de vann även en enskild upphandling som innebär att de ska leverera en båt till räddningstjänsten.

– Nu kan det komma en tid när det lugnar sig. Om jag fick önska så hade jag nog velat sprida ut de här motgångarna men det som inte dödar, det härdar ju någonstans.

Men en sista motgång skulle ändå Bara båt få utstå. En dag i april läser Ted Berggren en artikel i Mölndals-Posten och får då syn på företagets truck. Någon hade stulit den och använt den under en stöldkupp där trävirke stals för flera hundra tusen kronor.

– Det var vår truck på bilden. Det är lite roligt egentligen för den är gammal, från 60-talet, så de måste ha tagit den och sedan kört den till Kållered. Men nu är den tillbaka i alla fall, säger Ted Berggren.

LÄS OCKSÅ: Så blir sista delen av Mölndals innerstad – 2 000 personer ska jobba i de nya höghusen

LÄS OCKSÅ: Många tomma lokaler i Mölndals innerstad – så ser näringsidkarna på framtiden

LÄS OCKSÅ: Butiken på Bergmansgatan stänger – svårt att betala höga hyran

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.