Therese från Bifrost brinner för brudparens stora dag

Efter över tio år inom restaurang- och servicebranschen hittade romantikern Therese Ekman helt rätt. Nu driver hon sitt eget företag som bröllopskoordinator.
– Jag har verkligen hittat rätt nu, säger hon.

ANNONS
|

Redan som barn satt hon inne på sitt flickrum i Fässberg, lyssnade på lugna favoriter och drömde om sitt framtida bröllop och fluffiga bröllopsklänningar. Om Therese Ekmans yngre jag hade vetat att hon nu vid 33 års ålder skulle arbeta med just bröllop hade hon kanske skuttat av glädje.

– Jag har nog alltid varit en romantiker, säger hon och skrattar.

Inne i lägenheten i Bifrost står dörren öppen in till det lilla kontoret. På väggarna hänger bilder från Therese och Daniel Ekmans egna bröllop 2018 och i bokhyllorna står magasin och böcker med bröllopstema.

– Det här är perfekt, då kan jag stänga in mig här när jag sitter i möten, säger bröllopskoordinatorn Therese Ekman, som för ett år sedan startade sitt företag Passion of Planning.

ANNONS

En växande bransch

Yrket har många namn, bröllopsplanerare, bröllopskoordinator, eller kanske den termen många tänker på först – wedding planner. Att anställa en person som planerar ens bröllop har tidigare inte hört till vanligheterna i Sverige, men det är definitivt en växande bransch som Therese Ekman har klivit in i.

– Det har ju kommit hit från USA och fler och fler har nog insett att man faktiskt inte behöver göra allt själv, för att planera ett bröllop kan vara väldigt krävande och stressigt, säger Therese Ekman.

Själv har hon under hela sitt arbetsliv jobbat inom service på allt från restauranger och hotell till skolor och som servitris på evenemang. Men för några år sedan började hon tänka extra mycket på vad hon egentligen ville göra i arbetslivet.

– Jag hade bland annat serverat en del på bröllop och insåg att det faktiskt var bröllop jag tyckte var roligast att jobba på, men på en annan del av det, säger Therese Ekman.

Ett varierande jobb

2014 sökte hon till en utbildning för att bli bröllopskoordinator, men eftersom den låg i Stockholm och hon hade små barn hemma gick det inte. Men 2018 kom den riktiga vändpunkten.

– Direkt när Daniel friade till mig så började hjärnan gå på högvarv och sedan gjorde jag mer eller mindre all planering för vårt bröllop som vi hade sommaren 2018, berättar Therese Ekman.

– Och efter det kände jag att det är det här jag ska göra.

I augusti i år firade Passion of Planning ett år och redan under sitt första år som certifierad bröllopskoordinator har hon hjälpt fyra brudpar att få sitt drömbröllop. För det har hon fått resa till både Stockholm, Karlstad och Vetlanda. Men vad gör egentligen en bröllopskoordinator? Ja, det är inte första gången hon fått den frågan.

– Det kan se väldigt olika ut beroende på vad paret själva vill ha hjälp med. För några kan det räcka med lite stöd i början, som listor på leverantörer och scheman de kan följa inför bröllopet för att vara i tid med planeringen. Men jag kan också ta hand om all planering för de som vill det, boka saker och vara med på bröllopsdagen för att se till att allt flyter på, berättar hon.

Som bröllopskoordinator får Therese Ekman också se till att någon i brudparet inte blir överkörd av den andras åsikter.

– Jag hade faktiskt ett första möte med ett par där den ena sa vilka färger de tyckte om, men när den andra fick säga vad den tyckte var det något helt annat.

Släcker bränder

Bröllopsdagen är Therese Ekmans favoritdel i hela arbetet, det som är finalen av allt arbete och alla månader av planering.

– Jag tror lite att det är pulsen, man får nästan en kick!

Hittills har hon gjort allt möjligt: som att springa in med torkade blomsterarrangemang sekunder innan himlen öppnat sig, och tömma en festlokal klockan tre på natten efter att alla gäster gått hem.

– Men det är roligt, alla är så glada och det känns så fint att få vara med på de här dagarna.

Ett år in i egenföretagandet

Än så länge är Passion of Planning dock inte Therese Ekmans heltidsjobb. För samtidigt som hon nu driver sitt eget företag arbetar hon heltid på kundtjänst inom logistiksektorn.

– Jag har ju två barn, en lägenhet och räkningar som ska betalas. Så jag vill ha det här trygga jobbet som garanterar mig en lön för att inte behöva stressa fram något i mitt eget företag, förklarar hon.

Att bolla ett heltidsjobb med ett eget företag fungerar, bitvis är det stressigt men tryggheten går före. Men hon har ett stort mål klart och tydligt framför sig.

– Mitt mål är att jag ska kunna jobba med det här på heltid 2026, berättar Therese Ekman.

Trots att hon varit igång under ett år är hon fortfarande lika peppad inför varje nytt uppdrag.

– Jag vill nästan fira med bubbel för varje nytt inbokat par! Det känns väldigt häftigt att de litar på och vill ha hjälp av mig, säger hon.

LÄS MER:Vännerna förlorade jobben – då startade de Mölndals hunddagis

LÄS MER:Sofie följer sin dröm – startar blomsterföretag i Eklanda

LÄS MER:De vill sy hållbara kläder – startar eget varumärke

ANNONS