Thomas scanner ska upptäcka coronasjuka vid entrén

Thomas Petig har skapat en coronascanner som kan användas vid exempelvis musikkonserter och inom sjukvården.
– Man löser ett problem för mänskligheten så det här skulle kunna vara en gamechanger, säger han.

ANNONS
|

De senaste året åren har Thomas Petig från Bosgården jobbat hos företaget RTHS som med huvudsäte i Krokslätt, en hållplats norr om kommungränsen vid Lana. I samma lokaler återfinns teknologiföretaget Qamcom. Ett bolag med 200 anställda ingenjörer och kontor i flera länder.

Testas vid konserter

I ett av kontorets mötesrum Thomas han upp den lilla apparat som han hoppas ska finnas på marknaden redan i december i år. En vattentät, tung pjäs som med hjälp av en optisensor och belysning kan scanna av lungkapacitet, syreupptagning och förhöjd puls utan minsta hudkontakt. Det enda som behövs är en nätverkskoppling eller en vanlig elnätskoppling.

ANNONS

– I framtiden kommer vi även kunna läsa av blodtrycket, säger Thomas Petig.

LÄS MER:Goco i Åbro tar stora kliv framåt – första hyresgästen flyttar snart in i nya området

Tillsammans skulle denna avläsning kunna visa vem som har covid 19-symtom och därför inte ska komma in på en vårdcentral eller en musikkonsert. Just nu har Thomas och hans kollegor tagit fram en prototyp som nu ska prövas i skarpt läge.

– Nu i augusti ska den testas på riktigt vid olika evenemang och kanske även på någon vårdcentral.

Därefter ska resultaten utvärdes och blir de vad ingenjör Petig hoppas kan planen på en storskalig produktion inledas.

Enda i världen

– Det finns ingen sådan här scanner i hela världen. Tanken är att ganska snabbt komma upp i en produktion på 10 000 enheter, säger Thomas Petig.

Han förklarar att det också finns en plan B för scannern som framöver även ska kunna påvisa andra sjukdomssymtom och inte enbart de kring covid.

– Covid är inte den första och absolut inte heller den sista pandemin vi möter. Scannern kommer att kunna användas i många år framöver.

LÄS MER:21 nya coronafall i Mölndal

Problemet – bristen på halvledare

Men liksom för all annan högteknologisk tillverkning i världen så ställer bristen på så kallade halvledare till det för producenten, oavsett om företaget heter Volvo eller RTHS.

– Egentligen skulle det inte ta mer än några veckor för oss att ställa om till en stor produktion, men man måste vara realist. Bristen på halvledare är ett problem för alla just nu.

Thomas Petig kommer ursprungligen från en liten ort söder om Hannover i Tyskland, men flyttade till Sverige i samband med studier på Chalmers. För fem år sedan blev han Bosgårdsbo med sin fru Jessica.

”Helt ny teknologi”

Arbetet med att få fram coronascannern har tagit ett drygt år och en global patentansökan är inlämnad.

– Vi hade tittat på den här tekniken innan men då var det svårt att motivera varför våra investerare skulle satsa pengar på den. Men sen kom coronan så i ett år har jag bara jobbat med den här produkten.

Han har tagit fram den tillsammans med ett knappt tiotal kollegor på kontoret där Thomas specialitet handlar om det optiska systemet genom matematiska uträkningar. Han förklarar att företaget jobbar med att ta fram en stor mängd nya produkter till bland annat bil- och telekombranschen.

LÄS MER:Ideoconcept har designat över 300 restauranger

Hur känner du kring att ha tagit fram den här uppfinningen?

– Det är jättespännande. Teknologin är jättespännande. Man löser ett problem för mänskligheten så det här skulle kunna vara en gamechanger. Det handlar om helt ny teknologi där AI ingår till viss del.

Har ni konkurrenter som arbetar med liknande teknik?

– Det finns inte någon som jobbar med sensorteknologi. Det finns redan olika värmekameror men de är mer osäkra än vår scanner. När vi är klara kommer vi minska antalet människor med covid som tar sig in till platser där de inte ska vara.

Hur mycket kommer scannern att kosta när den är klar?

– Det är svårt att svara på idag. Det ligger i framtiden och ett sådant beslut får vår ledning ta tillsammans med våra investerare.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS