Wagnerhögkvarteret i ryska S:t Petersburg. Bild från oktober 2022.
Wagnerhögkvarteret i ryska S:t Petersburg. Bild från oktober 2022. Bild: AP/TT

Tidigare Wagnersoldat gripen i Göteborg

Den tidigare Wagnersoldaten Andrej Medvedev har gripits i Sverige, enligt hans advokat. Avhopparen uppges ha rest till västkusten för att köpa billigare cigaretter och sitter nu på Migrationsverkets förvar i Mölndal.

ANNONS
|

I januari ska det tidigare befälet för en avdelning i Wagnergruppen, Andrej Medvedev, ha flytt över den ryska gränsen till Norge för att undgå dödsstraff.

– Han fruktar vad som skulle kunna ske om han skickas tillbaka till Ryssland, säger Andrej Medvedevs norska advokat Brynjulf Risnes och tillägger att det är den tidigare arbetsgivaren den ryska avhopparen är rädd för.

Den tidigare Wagnersoldaten greps av polis misstänkt för att ha tagit sig in i Norge illegalt, men släpptes bara några dagar senare. Efter det ansökte han om asyl i landet.

I onsdags begav han sig dock till Sverige tillsammans med några andra. Han ville bland annat köpa billigare cigaretter.

ANNONS

”Andrej förklarade att han i Norge köpte ett paket cigaretter för 158 kronor medan man i svenska Göteborg, enligt hans bekanta, kunde köpa liknande cigaretter för 60 kronor”, skriver Vladimir Osetjkin, ledare för människorättsorganisationen Gulagu.net som hjälpt Andrej Medvedev, i ett inlägg på Facebook.

Förd till Mölndal

Någonstans på västkusten blev Andrej Medvedev kontrollerad av polisen. Enligt hans advokat ska det ha rört sig om en rutinkontroll. Wagneravhopparen är inte misstänkt för något brott i Sverige.

I samband med kontrollen upptäckte polisen att Andrej Medvedev uppehöll sig olovligt i Sverige och grep honom. Han blev senare förd till Migrationsverkets förvar i Mölndal.

– Så länge hans asylansökan inte är avgjord måste han stanna i Norge. Det hade han inte förstått, säger Brynjulf Risnes.

För Dagens Nyheter bekräftar Johan Josarp, vakthavande befäl vid polisen i Väst, att polisen har varit i kontakt med Medvedev.

– Vad jag vet plockades han upp längs en väg där han var ute och gick. Vad som sedan hände med honom har jag ingen information om, säger han till tidningen.

Ska föras tillbaka

Både Sverige och Norge omfattas av Dublinförordningen, en del av Europas gemensamma asylpolitik. Den anger vilket land som har ansvar för att pröva en asylansökan.

Eftersom det i fallet Andrej Medvedev är Norge, så ska han föras tillbaka dit, uppger hans advokat.

– Han ska föras tillbaka till Norge så snart det är praktiskt möjligt. Det är lite pappersarbete som ska avklaras först, säger Brynjulf Risnes.

Finns det någon risk för att han utvisas till Ryssland från Sverige?

– Nej, det gör det inte.

Advokaten påpekar att liknande saker har hänt förut, just eftersom det är många norrmän som obekymrat åker fram och tillbaka över gränsen.

Brynjulf Risnes har pratat med sin klient efter gripandet och berättar att han hoppas på att bli tillbakaskickad till Norge så fort som möjligt.

– Han är förtvivlad över att han har missförstått och beklagar det.

LÄS MER:Migrationsverket i Mölndal JO-anmäls – låste in alla intagna på sina rum

LÄS MER:Man försökte hjälpa kompis rymma från Migrationsverket – nu har åtal väckts

LÄS MER:Större och säkrare – här visas Migrationsverkets nya förvar i Mölndal upp

ANNONS