Jeanette Hartung är enhetschef för återvinningscentralerna i Mölndals kommun.
Jeanette Hartung är enhetschef för återvinningscentralerna i Mölndals kommun.

Tippstölderna fortsätter – och tjuvarna blir allt våldsammare: ”De är villiga att köra på folk”

Stölder har varit ett långvarigt problem för Mölndals återvinningscentraler – trots ökad säkerhet. Den senaste tiden har tjuvarna dessutom blivit allt mer aggressiva.
– Vi har haft några fall där de försöker köra på personalen, säger Jeanette Hartung, enhetschef för återvinningscentralerna i Mölndal.

ANNONS
|

Den senaste veckan har Mölndals-Posten berättat om två fall av olagliga intrång på återvinningscentralen i Kikås. Men problemen med att folk tar sig in på soptipparna i Lindome och Kikås för att stjäla bilbatterier, elektronik och annat avfall har pågått i minst tio år. Under den tiden har tjuvar tagit sig in minst en gång i veckan i snitt, menar Jeanette Hartung, enhetschef för återvinningscentralerna i Mölndals kommun.

LÄS MER: Containertjuvar i farten – igen

– Vi tar emot produkter som är attraktiva för vissa personer. Mycket elektronik men framför allt bilbatterier. Det är ju ett dilemma då, säger hon.

ANNONS

”Ska ju inte utsätta oss för fara”

De senaste åren har både kameraövervakning, som sätts i gång efter stängning, samt stängsel installerats för att bättra på säkerheten.

– Vi har kameror som övervakar området både i Kikås och Lindome. Lindome är stängt och låst, men i Kikås har vi inte möjlighet att inhägna hela området som det ser ut i dag. Därför har vi jobbat med kameror där i stället som känner av om någon rör sig inne på området, säger Jeanette Hartung.

Anledningen till att det inte går att inhägna Kikås återvinningscentral är att en del av Bohusleden går där, berättar hon.

LÄS MER: Tre personer strök runt inne på återvinningscentralen

De låser även in allt de kan nattetid. Det har i sin tur medfört att allt fler stölder sker dagtid i stället – vilket gör att de nu måste ha personal vid bilbatterierna oftare.

– Det vi har sagt är att om vi ser bilregistreringsnumret så kan vi kolla upp det eller ta det vidare till polisen, men att vi inte ska försöka interagera så mycket då de är ganska aggressiva, säger Jeanette Hartung och fortsätter:

– Vi har haft några fall där de försöker köra på personalen. I våras blev det en lite mer aggressiv ton från de som var inne, så därför sa vi att nu backar vi och inte konfronterar dem. Vi ska ju inte utsätta oss för fara. Om de är villiga att köra på folk så vet man ju inte var det kan sluta.

”Inte speciellt bra för miljön”

En problematik med att just bilbatterier stjäls är den miljöpåverkan det potentiellt får.

– Vi vet ju inte hur tjuvarna hanterar detta, och bilbatterier är ju miljöfarligt avfall också. Försöker de bara utvinna det som finns i det och sedan dumpar övrigt är det inte speciellt bra för miljön, säger Jeanette Hartung.

LÄS MER:Nya Kikåscentralen växer fram: Här ska gamla prylar få nytt liv

När stölder sker gör de polisanmälningar, men Jeanette Hartung menar att det ”tyvärr inte händer så mycket därefter”.

– Det gäller att fortsatt ha en dialog med polisen. Och försöka lyfta det med andra kommuner för att trycka på så att det ska bli ett större, allvarligare brott. För det som händer ofta i dag är att det blir avskrivet ganska fort.

I rättsliga fall bedöms i dag värdet för batterierna och elektroniken vara detsamma som återvinningscentralen får utbetalt för dem. Till exempel får de omkring 80 öre per kilo för elektronik. Tjuvarna får däremot betydligt mer på sin marknad.

– När det väl har gått så långt att det blivit ett fall av det så är det det som de värderar det till. Typ 80 öre kilot, och då blir det inga konsekvenser utav det.

Stöldgodset försvinner dessutom väldigt fort över gränserna vilket gör det svårt att spåra upp var det tar vägen någonstans, berättar Jeanette Hartung.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS