Titus, 14, från Mölndal ska få spela med en världsberömd orkester: ”Cellon har allt”

Han är bara 14 år men har redan uppträtt på stora scener, fått stipendium och tagit lektioner för kända musiker. Efter en tuff uttagningsprocess ska han nu få spela med en världsberömd orkester i Nederländerna.
– Cellon har alltid funnits där. Det är det jag kan och vill satsa på, säger han.

ANNONS
|

Vi möts upp i Hillmansalen på Mölndals kulturskola. Titus Paulsons Johansson från Solängen har tillbringat många timmar här. Redan som sexåring började han på en kurs i cellorytmik – och har sedan dess fortsatt med instrumentet.

– Jag tyckte om det direkt. Cellon har allt i sig, både den höga och den djupa stämman, säger han.

Att Titus började med musik är kanske inte så konstigt. Båda hans föräldrar spelar piano och orgel och på radion hemma spelas nästan alltid klassisk musik.

– Mina bröder spelar också. Så hela familjen håller på, säger Titus Paulsons Johansson.

ANNONS

Piano, trombon, cello och fiol. De fyra bröderna har valt olika instrument och har förstås spelat en hel del ihop.

– Jag och mina storebröder har haft konserter tillsammans. Det är alltid kul när man får spela ihop inför folk.

Låter det mycket hemma hos er?

– Inte lika mycket som förr eftersom alla inte bor hemma länge. Men trombonen låter i hela huset. På sommarloven, när min bror är hemma, så vaknar jag av att han spelar, säger han och skrattar.

Världsberömd orkester

Nyligen fick Titus ta emot Lilla Ljunggrenska stipendiet, som delas ut till två talangfulla elever på kulturskolan varje år. Nu står det också klart att han valts ut att delta i RCO Young i Nederländerna. Det är ett tre veckor långt orkesterutbildningsprogram som leds av den världsberömda orkestern Royal Concertgebouw Orchestra.

– Alla fick två utdrag som man skulle spela in och så fick man välja ett eget solostycke också. Det var svårt, för man vill visa så mycket som möjligt på tre minuter, berättar Titus.

Titus Paulsons Johansson

Ålder: 14 år

Bor: Solängen

Familj: Mamma, pappa och tre bröder som är 20, 18 och 9 år.

Intressen: Musik, fotboll och bordtennis.

Lyssnar på: Både klassisk musik och pop.

Spelar på cellon: Klassisk musik, både solo och i kvartett. Gillar den romantiska stilen. ”Det är ju inte på modet direkt, haha, men den klassiska musiken är det jag vill satsa på”, säger han.

Är med i: Orkestern Vägus (Västra Götalands Ungdomssymfoniker).

Utöver uttagningsproverna fick Titus skicka in ett brev om sig själv och svara på ett antal frågor. Han blev antagen och kommer få tillbringa veckorna i Nederländerna ihop med andra ungdomar från hela Europa. Väl där blir det orkesterrepetitioner, kammarmusikensembler och personliga coachningssessioner med musikerna i Royal Concertgebouw Orchestra.

– Det ska bli jätteroligt att träffa folk från hela Europa. Man kanske kan bilda ensembler ihop med några i framtiden.

Kända musiker

Redan nu har Titus Paulsons Johansson fått spela med och för kända musiker. Hans lärare på kulturskolan, Peter Schöning, säger så här på Mölndals stads hemsida:

– Titus spelar otroligt svåra stycken med enorm skicklighet. En gång fick han möjlighet att spela upp för Mats Lidström, cellolärare på Royal Academy i London, och efteråt la sig Mats på golvet och sa att han blivit ”blown away”.

En annan musiker som fått upp ögonen för honom är den colombianska cellisten Santiago Cañón Valencia. Han kommer snart till Sverige för en turné och vill då hålla i en lektion för Titus.

För 14-åringen från Mölndal handlar musiken om känslor. Han tycker om klassisk musik och spelar gärna verk av bland andra Brahms eller Tjajkovskij.

– Jag hoppas att folk tycker om hur jag spelar och att jag kan beröra, säger han.

Vill jobba som musiker

Titus berättar att han lägger i snitt 3–4 timmar om dagen på musiken. Förutom cellon tycker han om att sjunga och är med i Göteborgs gosskör.

– Det finns alltid dagar när man är trött och det kan kännas lite jobbigt, men man får hitta en bra balans i det, säger han.

Någon tvekan om vad han vill bli finns inte. Titus Paulsons Johansson har siktet inställt på att bli professionell musiker.

– Musiken och cellon har funnits under hela min uppväxt. Det är det jag tycker om och vill satsa på.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS