Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Tomas Angervik överlevde covid – sliter fortfarande med lungorna

I februari blev politikern och trebarnspappan Tomas Angervik svårt sjuk i covid-19 och sövdes ner i respirator. Nio månader senare sliter han fortfarande med lungorna – men har blivit mycket bättre med hjälp av träning och hundpromenader.
– Jag tog mig igenom Göteborgsvarvet, även om det var fruktansvärt tungt, säger han.

I mitten av februari drabbades Tomas Angervik av hög feber och fick svårt att andas. Några dagar senare var han så dålig att han blev tvungen att åka in med ambulans till Östra sjukhuset. Där fick han först syrgas, och blev sedan nedsövd i respirator.

LÄS MER: Tomas Angervik kämpade för sitt liv i respiratorn – nu stöttas han av familjen

Efter det väntade en veckas kamp för livet. Under de sju dagarna som Tomas Angervik låg nedsövd visste inte läkarna om han skulle överleva. Tomas klarade sig, men att han var så nära döden är något han har funderat på efteråt.

– Man tänker in hur det skulle vara om familjen skulle leva utan mig, om jag hastigt hade ryckts bort och hur det hade påverkat dem. Min pappa gick bort när jag var 14 år, det vill jag ju inte ska hända mina barn, säger han.

LÄS MER: Nu får skolbarnen vaccin mot corona – så ska det gå till

När Tomas väl vaknat upp väntade ytterligare en tid på sjukhuset innan han fick komma hem till familjen. Under våren var han halvtidssjukskriven, gick på rehab och kämpade för att komma i form igen.

– Det har blivit bättre för varje vecka, säger han.

Arbetar heltid igen

Nu är det november och Tomas Angerviks liv har i stort sett återgått till det normala. Radhuslivet i Lindome, där han bor med sin fru och sina tre barn, rullar på och han är tillbaka i arbete.

– Jag jobbar som innan jag blev sjuk, ungefär halvtid med politiken och halvtid på Volvo, säger Tomas Angervik, som bland annat sitter i kommunfullmäktige för Socialdemokraterna.

LÄS MER: Margareta gör skillnad mot ojämlikhet och utanförskap

För det mesta går det bra, men om han ansträngt sig en dag kan han bli väldigt trött på kvällen. Energin räcker inte till lika mycket som förr.

– Men jag tycker ändå att jag mår bra idag. Det jag märker nu är framför allt när jag tränar, då känns det i lungorna, säger han.

Satte ett mål

När Tomas Angervik kom hem från sjukhuset kunde han knappt gå upp för en trappa utan att bli svimfärdig. Sen dess har han kämpat sig till tillbaka genom träning och hundpromenader.

– Att vi har hund har varit lite av en räddning faktiskt. När det kändes tungt att gå ut i början var jag ändå tvungen att göra det, säger han och tittar på hunden Roffe.

Tomas Angervik

Ålder: 47 år.

Bor: I Lindome.

Familj: Frun Johanna och sönerna Alexander, Simon och Charlie. Familjen har även hunden Roffe.

Arbetar: För Socialdemokraterna i Mölndals stad och Västra Götalandsregionen, samt jobbar på Volvo i Torslanda. I regionen är han bland annat engagerad i hälso- och sjukvårdsfrågor.

Redan på sjukhuset, när han vaknat upp från respiratorvården, bestämde Tomas sig för att sätta ett mål. Han skulle springa Göteborgsvarvet i år.

– Jag har sprungit tre gånger tidigare och ville göra det igen. Det blev ett mål att jobba mot.

LÄS MER: Verna och Elsa sprider kunskap om hälsa och medicin i nya podden Lyckans läkare

Nu blev det inget stort, fysiskt lopp på grund av pandemin men Tomas Angervik sprang den digitala varianten, där man kunde välja sträcka själv. Tillsammans med sin fru sprang han 21 kilometer, från Lindome till Mölndals bro och tillbaka igen.

– Jag tog mig igenom första milen springandes, men den andra milen gick jag. Det var en pärs, säger han och skrattar.

– Jag hade gett mig fan på att jag skulle klara det. Men det var tungt, det kändes i kroppen i en vecka efteråt.

Skadade lungor

Tomas Angervik förklarar att hans lungor blev väldigt skadade under sjukdomstiden, och att han fortfarande inte har full lungkapacitet.

– Läkarna kan inte säga hur lång tid det kommer ta, men jag har ställt in på mig att det är en lång resa. Det är som att springa ett maraton, säger han.

LÄS MER: Glädje och pepp när Lindomebon Anna Forsberg håller träningspass i det fria

Dessutom har han ärrvävnad i halsen, efter att ha haft en slang nerstucken där.

– Det är det som gör att jag är lite raspig på rösten, säger han.

De senaste månaderna har Tomas Angervik varit med i flera forskningsprojekt om covid-19. Bland annat hjälper han forskare att ta fram relevanta uppföljningsfrågor till personer som haft sjukdomen. I ett annat projekt undersöks vilka faktorer som kan ha gjort att han blev så svårt sjuk.

Har du fått något svar på det?

– Nej, men jag ska på återbesök på sjukhuset om ett tag. Så det kan hända att jag får lite fler svar då.

LÄS MER: Mölndalsbon Arina Ljung startar Idrottspsykologerna

Tomas Angervik säger att han försöker att inte grubbla för mycket på varför det blev som det blev. Nu fokuserar han på familjen, träningen, jobbet och politiken.

– Jag ser fram emot valrörelsen och att få komma ut och prata med folk igen. Man håller ju på med politik för att träffa människor, inte för att sitta bakom en skärm, säger han.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.