Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Tommy Gartman nominerad till Årets Mölndalsbo

För tre år sedan gick Tommy Gartmans fru bort efter en tids sjukdom och han upplevde ett mörker. Genom sorgen använde han sig av ett livsmotto och sakta men säkert kom ljuset tillbaka.

Gör minst tre människor glada varje dag. Det kan vara något litet som att le mot någon i motionsspåret eller något större som att hjälpa en aningslös granne med att koppla el. För Tommy Gartman har livsfilosofin hjälpt honom genom sorgen efter att hans livskamrat och fru, Maj-Lis Gartman, gick bort för tre år sedan.

– Hon var en glädjespridare min fru. Hon såg aldrig något problem utan allt löste sig alltid. Skulle vi ha kalas för 24 personer så sa hon alltid att det löser sig. Hon älskade när det var väldigt mycket människor, då var hon i sitt esse. Alla blev glada i hennes sällskap.

LÄS MER: Nu ska Årets Mölndalsbo 2021 utses: ”Alla kan skicka in nomineringar”

Paret var enligt Tommy väldigt olika och därmed kompletterade de varandra. De höll ihop i över 37 år och tillsammans reste de och fick barn. Till Lindome, där Tommy fortfarande bor, flyttade de 1988. Under 90-talet märkte de för första gången att det var något som inte stod rätt till med Maj-Lis.

– Vi var på semester i Portugal och vi gick till grannbyn som låg tre kilometer bort. Då kom det en äldre tant och hade högre tempo. Det tyckte vi var rätt roligt då men sen åkte vi skidor och då hade hon ingen bra balans. 1994 fick hon diagnosen men då hade hon säkert haft det innan.

Diagnostiserades med MS

Åren gick och läget försämrades allt mer. Maj-Lis diagnostiserades med MS, en sjukdom som långsamt bröt ner hennes rörelseförmåga.

LÄS MER: Årets Mölndalsbo 2021 – här är de sex första nomineringarna

– MS gjorde att hon ramlade och fick flera kilon av plattor och skruvar i höftleden. Så blev hon ännu mindre rörlig och tappade muskler som inte kunde återuppbyggas. Det blir mer och mer grejer, det sätter sig på synen och allt möjligt och till slut så kanske du inte är riktigt medveten om vad du säger och vad du gör.

Till slut orkade inte Maj-Lis längre och i april 2018 gick hon bort. För Tommy blev det starten på en aktiv sorgeperiod.

– Jag fick en känsla av panik av att vara här hemma och då tog jag mig ut bara och det kändes okej. Jag ville inte gå in utan då skulle jag göra någonting annat och då köpte jag en cykel för att komma iväg någonstans. Ibland tog jag bilen, säger Tommy och fortsätter:

LÄS MER: Kärleksfulla mötet mellan de gamla och travhästarna: “Väldigt trevligt att komma hit”

– När jag var ute och körde bil så fick jag ångest när jag tänkte att nu är jag på väg hem. Det tog nästan två år att komma över det och då vill jag nästan kalla det för en aktiv sorgeperiod. Tre månader efter hon dog då har jag bara ett svart hål, jag har inte ett minne av någonting som jag gjort i stort sett.

Tommy Gartman

Ålder: 67

Sysselsättning: Pensionär

Intressen: Jag växlar och har mig men jag läser en del faktaböcker. Jag har en bred musiksmak så jag lyssnar på allt mellan himmel och jord. Och så löser jag sudoku.

Motivering till nominering: Tommy har som mål att göra minst tre okända människor glada varje dag, året runt. Hans fru har alltid spridit värme och glädje omkring sig. Hon gick bort i 2018 och genom sorgen vet jag att han tog med sig ”man kan alltid vara lite snällare”.

Gör minst en människa glad

Vid ett tillfälle sa en av hans chefer att han skulle komma ihåg att göra en människa glad per dag. För Tommy, som också är en tävlingsmänniska, räckte inte det. Han ökade målsättningen till tre.

– Det fastnade hos mig det där och det var väl att jag var i den situationen med att min fru gått bort. Jag ville inte börja tycka synd om sig själv för det hjälper ju ingenting. Men det här var roligt och det känns bra för självkänslan när någon blir glad.

Där och då började det som skulle bli Tommy Gartmans nya livsfilosofi.

LÄS MER: Succéstart för Årets Mölndalsbo – så många har nominerats

– Det kan vara att man hjälper någon med någonting som de inte klarar av själva, det gör en människa väldigt glad och tacksam. Ute i motionsspåret kan det vara en enkel grej som att skänka ett leende och en hälsning. Då ser man med en gång att folk spricker upp och blir lite glada och det kostar dig ingenting.

Om du skulle utses till Årets Mölndalsbo, vad skulle det betyda för dig?

– Om jag blev Årets Mölndalsbo så skulle det vara roligt och det skulle kännas hedrande, säger Tommy Gartman.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.