Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Tonåring från Mölndal döms för grovt vapenbrott – kopplas till kriminellt gäng

Mot sitt nekande så döms tonåringen från Mölndal för grovt vapenbrott. Tingsrätten anser det bevisat att han innehaft och slängt ifrån sig en pistol och ett magasin med skarpa patroner.

För två veckor sedan skrev Mölndals-Posten om åtalet mot tonåringen som misstänks tillhöra ett kriminellt nätverk i Göteborg.

I somras befann sig en polispatrull på Topasgatan i Tynnered. Polisen såg ett antal personer vid en parkering och när polisbilen svängde in sprang den unge Mölndalsbon därifrån.

– Jag bara sprang. Jag tror mina vänner också skulle springa men det var bara jag. Vi brukar bara skoja och springa ifrån polisen, har tonåringen sagt i förhör.

LÄS MER: Bedrev knarkhandel från en källare i Mölndal– döms till sex års fängelse

DNA på väskan

I ett trapphus fick polisen tag på honom – iklädd skottsäker väst, en balaklava (en luva som kan täcka ansiktet) samt arbetshandskar. Polisen sökte även av området med hund och hittade då en väska som innehöll en laddad pistol samt ammunition. Väskan låg inslängd i en buske längs en gångväg. På övervakningsfilmer kunde polisen i efterhand se hur en person sprang längs den vägen med en mindre väska i handen.

Tingsrätten anser i sin dom att det är Mölndalsbon som syns på filmen, att han passerat nära den plats där väskan med vapnet hittades och att DNA från honom hittats på två ställen på väskan.

LÄS MER: Mölndalsbon hade fyllt bilen med narkotika – nu döms han till fängelse

”Tillhör svansen av ett kriminellt nätverk”

Vidare skriver rätten: ”Vapnet har innehafts av X på allmän plats. När X greps strax efter att han lämnat väskan med vapnet och ammunitionen i ett skogsparti hade han skyddsväst på sig. Han hade också med sig en balaklava och handskar”.

I förhör har polisen också anfört att Mölndalsbon ”tillhör svansen av ett kriminellt nätverk i området och när han greps anslöt personer med känd kriminell bakgrund från det nätverket. Detta gör enligt tingsrätten sammantaget att pistolen och ammunitionen har innehafts i en sådan kriminell miljö där det kan befaras att den skulle komma till brottslig användning”.

LÄS MER: Lindomebo i 50-årsåldern hotade skjuta sin tidigare granne

Omfattande vårdbehov

Om straffet hade delats ut till en vuxen person hade påföljden blivit fängelse i två och ett halvt år, men på grund av att Mölndalsbon inte är myndig döms han till sluten ungdomsvård.

Enligt den vårdplan som gjorts bedöms han ha "ett omfattande vårdbehov och att han är i behov av en låst placering utanför hemmet för att få, sina behov tillgodosedda”.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.