Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tonåring skadade polis i Krokslätt – därför frias han i domstolen

Utanför träningslokalen i Krokslätt kände två poliser doften av marijuana. De grep tag i en rökande man, men han slog sig fri varpå en av poliserna fick skrapsår och blåmärken. Mannen frias nu av en oenig tingsrätt.

Februari 2022. Det är strax efter lunch och två civilklädda, tillika lediga, poliser har precis genomfört ett träningspass på ett gym i Krokslätt. Utanför träningslokalen möter de doften av marijuana och en bit därifrån ser de en man som röker. Poliserna väljer att följa efter och kallar på tjänstgörande kollegor samtidigt som de går i kapp honom.

Vevade med armarna

Vad som därefter händer är poliserna och den rökande mannen, som visar sig vara i övre tonåren, inte överens om.

"Vi visar båda våran legitimation och identifierar oss som poliser. Mannen verkade chockad till en början och i samma veva som han ska släcka sin joint börjar han veva med både armar och kropp för att komma loss,” säger en polis i förhör.

Polisen släpades i marken

Hon ska då ha tagit ett grepp runt mannens midja medan mannen försökte göra sig fri. När han började springa ska polisen ha hamnat på marken och släpats under några sekunder innan tonåringen kom loss. Polisen fick därigenom skrapsår på knän och fingrar samt blåmärken på knän och ena armbågen.

Mannen sprang i väg med poliserna efter sig men några gator bort tappade de honom ur sikte.

”Uppgifter kan inte anses motbevisade”

Tonåringen kunde dock identifieras och när han senare togs in på förhör förklarade han att inte hade förstått att personer som tagit tag i honom var poliser. Han uppfattade det som att de ”ville honom illa”. Han nekar också till att ha rökt marijuana utan uppger att han rökte en helt vanlig cigarett.

Mot sitt nekande åtalades han ändå för våldsamt motstånd och vållande till kroppsskada och nu kommer domen. Tonåringen frias av Göteborgs tingsrätt med motiveringen: ”De uppgifter han lämnat om att han inte förstod att X och X var poliser kan inte anses motbevisade.” Därigenom faller också åtalet om vållande till kroppsskada.

En oenig tingsrätt

Rätten är dock oenig och dess ordförande anser att mannen ska dömas för båda brotten. ”X måste ha förstått att det var poliser som ingrep mot honom. X ska därmed dömas för våldsamt motstånd och vållande till kroppsskada”, skriver rättens ordförande i sin skiljaktiga mening.

LÄS OCKSÅ: Fick inte komma in på krogen – då spottade hon vakten i ansiktet

LÄS OCKSÅ: Kvinna sparkade och spottade på en polis i Mölndal – döms för flera brott

LÄS OCKSÅ: Mölndalsbo frias – stod åtalad för grov våldtäkt mot barn

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.