Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Trädgårdsvisning på Gunnebo slott lockar nyfikna trädgårdsägare

Varje söndag fram till den 15 augusti håller Gunnebo slott i en trädgårdsvisning. Där får man följa med en trädgårdsmästare som guidar en och berättar mer om historian bakom trädgårdarna och byggnaderna på plats.

I Mölndal finner man en av Sveriges bäst bevarade 1700-talsanläggningar, Gunnebo slott. Dit kommer besökare för att strosa runt i de unika trädgårdarna, gå på slottsvisningar, utbildningar eller äta ekologisk mat i restaurangen. Många kanske söker efter inspiration till deras egna odlingar hemma i trädgården, medan andra vill lära sig mer om historian eller gifta sig i grönområdet.

– Vi gifte oss här för några år sedan och brukar göra ett återbesök varje år, det här är våran sommaraktivitet. Jag minns att det regnade väldigt mycket den dagen så jag hade på mig gummistövlar till bröllopsklänningen, säger Malin Wiklund som var med på söndagens trädgårdsvisning.

LÄS MER: Gunnebo får regionalt hållbarhetspris

Varje söndag fram till den 15 augusti håller Gunnebo slott i en trädgårdsvisning. På söndagen var det trädgårdsmästaren Lotta Ekroth som tog med besökarna på en tur genom lustträdgården, den engelska parken, den nya och den gamla köksträdgården.

Bild: Sanna Puoskari
Bild: Sanna Puoskari

Lustträdgården

Det är den göteborgska stadsarkitekten Carl Wilhelm Carlberg som har ritat stora delar av Gunnebo slott och trädgårdar. Just lustträdgården har återskapats i flera etapper sedan 1949 och kallas ibland också för kärleksnästet. Än idag kommer människor hit för att gifta sig i den vackra omgivningen av formade träd, blommor och gräsmattor.

LÄS MER: Nu drar bröllopssäsongen i gång – Emma och Mikael gifte sig i solen

Bild: Sanna Puoskari
Bild: Sanna Puoskari

Engelska parken

Den engelska parken skapades i slutet av 1700-talet och fungerade som en förbindelselänk mellan byggnaderna och trädgårdarna. Lotta Ekroth berättade att trädgårdarna har ett föränderligt beteende och menar att man kan hitta nya sätt att plantera eller så på.

Bild: Sanna Puoskari
Bild: Sanna Puoskari

Dammen

I höstas planterade Gunnebo slott nya lindar och rullade ut gräsmattor som slingrar sig runt dammen.

– Vi trodde inte att de skulle hinna växa så fort men de har tagit sig bra. Men vi har några vattensjuka träd nu så det har varit en utmaning, men vi hoppas att de blommar ut mer snart, berättade Lotta Ekroth.

Bild: Sanna Puoskari
Bild: Sanna Puoskari

Orangeriet

Det var arkitekten Carl Wilhelm Carlberg som ritade orangeriet för handelsmannen John Hall och hans familj. Byggnaden fanns till för att förvara exotiska växter över vintern och det sägs att det bland annat fanns över 100 citrusträd där.

LÄS MER: Gunnebo slott öppnar igen – med utställning om ostindiskt porslin

Byggnaden fick rivas efter många år, men 2013 påbörjade Gunneboslott bygget av orangeriet som är tänkt att efterlikna det som fanns för 200 år sedan. Det är många besökare som undrar när det ska stå klart – och svaret är i 2022.

Bild: Sanna Puoskari
Bild: Sanna Puoskari

Gamla köksträdgården

I den gamla trädgården stod ritningarna klara från 1780-talet, men många tror att det funnits någon form av odling här sedan medeltiden. Trädgården är KRAV-certifierad och här växer gamla kulturörter, snittblommor och gamla sorter av päron. Mycket av det som odlas här levereras direkt in i restaurangen intill.

Bild: Sanna Puoskari
Bild: Sanna Puoskari

Nya köksträdgården

Det finns ritningar på den nya köksträdgården från 1780-tal och här odlas det idag främst grönsaker så som ärtor, bönor, rödbetor, mangold, lök, sallat, morötter och gurkväxter. Men för att undvika att olika sjukdomar uppstår följer de en sexårig växtföljd där de har delat upp grönsakerna i olika växtfamiljer. I år var det svårare att odla just grönsaker eftersom det var blött och kallt under en lång tid.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.