Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Träffpunkten igång igen efter långa pausen: ”Känns jättegott”

Efter över ett halvårs uppehåll är Träffpunktens miniträffar igång igen. De stora träffarna i Stadshusparken får dock vänta ett tag till.

Det är tisdag och på näridrottsplatsen bakom Hemköp i Bifrost strömmar fler och fler damer till. Till slut är de tolv stycken som hälsar glatt på varandra, småpratar i grupper och dricker saft för att svalka sig i värmen. När de hunnit ta det lugnt ihop en stund går majoriteten av dem ut i solen, samlas i en halvcirkel och kör ett gympapass till peppig sommarmusik.

– Alla är väldigt glada över att kunna dra igång igen. Många har längtat jättemycket efter att kunna träffas. När folk är yngre möter de jobbarkompisar eller lär känna folk genom barnen. När de är äldre blir Träffpunkten ett sammanhang, säger Ulrika Wilhelmsson, aktiveringspedagog och den som håller i Bifrosts träffar.

Pandemin pausade allt

Trots pandemin var Träffpunktens verksamhet igång, i anpassad version, under både sommaren och hösten 2020. När restriktionerna ändrades så bara åtta personer kunde träffas drog kommunen dock i bromsen.

LÄS MER: Nya seniorkort kan bli verklighet först nästa år

– Grupperna var för stora så vi pausade. Sedan har vi inte fått dra igång, säger Ulrika Wilhelmsson.

Förrän nu då. Några dagar innan midsommar öppnade de mindre, lokala miniträffarna upp igen. Utomhus och med en gräns på 20 deltagare går det att fika, ha gympa och umgås i Bifrost, Krokslätt och Åby. Miniträffpunkten i Kållered och Lindome har också dragit igång, men har ett kort semesteruppehåll just nu. De stora träffarna i Stadshusparken får däremot vänta lite till innan de kan genomföras.

Rörelse och gott kaffe

En som är glad över att miniträffarna är tillbaka är Mona Haglund, från Ryet.

– Det känns gott. Jättegott. Här träffar jag folk och har fått vänner, får lite rörelse i kroppen och gott kaffe, säger hon.

LÄS MER: Sven-Eric ställer ut akvareller – säljer konst för välgörenhet

Under Träffpunktens långa uppehåll har hon lagt mycket tid på hus och trädgård och att umgås med sin son, men att träffa vänner blev det inte mycket med. Nu känns det bra att kunna ses och prata igen.

Flera från Bifrosts träffar har fortsatt hitta på saker tillsammans också sedan kommunens verksamhet lades på is. Med hjälp av ett par eldsjälar samlades de för att spela boule, ta promenader och gå på restaurang ihop.

Blev nära vänner

Två som träffats på tu man hand under uppehållet är Margaret Trädgårdh och Barbro Johansson, från Bifrost. De träffades genom Träffpunkten och är nära vänner sedan dess.

– Barbro och jag hade bott i samma område sedan 1988 och inte ens sagt hej, berättar Margaret Trädgårdh.

LÄS MER: Hon slog larm om brister på äldreboendet – cheferna lyssnade inte

När de plötsligt möttes på Träffpunkten för några år sedan kände de igen varandra.

– Sedan började vi prata. Och vi åkte med er när det var dåligt väder och vi skulle till Styrsö med Träffpunkten, minns Barbro.

Margaret berättar vilket stöd Barbro var när hennes man gick bort förra året och hur de fikat tillsammans och samtalat om det som hänt. Det har de fortsatt med, också under dagens träff hinner de dela några fina minnen av maken, som också var aktiv i Träffpunkten.

Ulrika hör dem berätta och nickar.

– Det är många här som verkligen funnit varandra, säger hon och tillägger att många kommit ensamma men genast kommit in i gemenskapen.

Stor bekantskapskrets

Margaret berättar att hon brukar springa på folk från träffarna i mataffären och få sig en pratstund.

– Det är otroligt vad många trevliga människor det finns, säger hon.

Ulrika skrattar.

– Jag har hört folk säga att före Träffpunkten gick de bara in och handlade och det var det. Nu tar det två timmar att handla för att de möter så mycket folk.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.