Trafikverket pustar ut: ”Tack alla bilister!”

Uppmaningen från Trafikverket inför renoveringen av Tingstadstunneln har varit att lämna bilen hemma. Det verkar också många gjort, enligt bedömningar från myndigheten.
– Det verkar absolut som att folk har lyssnat på våra uppmaningar, säger Bertil Hallman på Trafikverket.

ANNONS
|

På förhand var Trafikverket oroliga att den nyss passerade helgen och den här veckan kunde innebära stora störningar för de som försöker ta sig fram i Göteborg. I helgen stängdes Tingstadstunneln av helt inför det omfattande reparationsarbete som väntar tunneln.

Från och med i dag, måndag, är bara ett av tunnelns två rör öppna. Bertil Hallman, utredningsledare på Trafikverket, hade på förhand trott att restiderna för vissa bilister kunde bli upp mot tre gånger längre. Så verkar det inte blivit när han summerar helgens och måndagsmorgonens trafikflöden.

– Helgen har inte varit helt problemfri men ändå mycket bättre än vi befarade. Speciellt med tanke på att det också varit ett antal större evenemang i staden.

ANNONS

Söker nya vägar

Med begränsad framkomlighet i Tingstadstunneln har trafikanter istället sökt sig till bland annat Delsjövägen, Söderleden och Dag Hammarskjöldsleden. Där har det blivit köer både i helgen och under måndag morgon.

– Vi ser att man har sökt sig till alternativa vägar och till viss del undvikit E6 och Lundbyleden.

Trafikverket kommer i två veckors tid dagligen gå igenom trafikflödena i Göteborg för att se hur folk väljer att köra och identifiera vilka nya flaskhalsar som uppstår. Men det är färre än vanligt som väljer att ta bilen, menar Bertil Hallman.

Bertil Hallman, Trafikverket.
Bertil Hallman, Trafikverket. Bild: Jerry Lövberg

– Vi bedömer att det är något färre som tagit bilen. Fordonsrörelserna har minskat med mellan 10 och 15 procent, tror vi. Så stort tack till alla bilister som verkar ha lyssnat på våra uppmaningar, säger Bertil Hallman.

Kakeltunneln avstängd

Men en sträcka som inte riktigt fungerat är E20 in mot staden från Alingsåshållet. Där är den så kallade Kakeltunneln, som är kopplingen mellan E20 och E6, avstängd. Istället måste trafikanter köra upp på Partihallsförbindelsen om de ska in mot centrum eller till Hisingen. Annars väntar en lång omväg där det inte är möjligt att vända förrän en bra bit söderut, vid Ullevimotet.

– Vi känner att man inte riktigt har uppmärksammat att man måste välja Partihallsförbindelsen. Missar man det får man en väldigt lång omväg, säger Bertil Hallman.

LÄS MER:Nu drar trafikkaoset i gång – vägarna du kan ta till Göteborg

LÄS MER:Bilresor till Göteborg kan ta upp till 60 minuter när Tingstadstunneln renoveras

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS