Mölndal får ett tågstopp på sträckan mellan Göteborg och Mölndal som ska trafikeras av regionala snabbtåg – i alla fall om Trafikverket får sin vilja igenom.
Mölndal får ett tågstopp på sträckan mellan Göteborg och Mölndal som ska trafikeras av regionala snabbtåg – i alla fall om Trafikverket får sin vilja igenom. Bild: Karl af Geijerstam

Trafikverket: Regionala snabbtåg ska få stopp i Mölndal

Den nya järnvägen som planeras för regionala snabbtåg mellan Göteborg och Borås kommer att få ett stopp i Mölndal – i alla fall om Trafikverket får som de vill, det meddelar kommunen i ett pressmeddelande.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Trafikverket rangordnar alternativet där järnvägen går från Almedal till Mölndal högst, det skulle innebära att Mölndal får ett stopp på vägen mot Borås.

– Det här är ett efterlängtat besked som kommer att ge Mölndal många fördelar. Att tåget stannar här kommer innebära en utökad tågtrafik med direkta tågresor till nästan hela länet och en snabb koppling till Landvetter flygplats. Det här är en positiv nyhet för våra invånare och företag, säger Kristian Vramsten (M), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

– Det här innebär att Mölndal blir en regional knutpunkt och det gagnar inte bara oss utan hela Västsverige. Vi är glada över att Trafikverket har sett nyttan av att placera ett stopp här och att vårt fina samarbete med de andra aktörerna i stråket Göteborg-Borås har gett ett så positivt resultat, säger Stefan Gustafsson (S), vice ordförande Kommunstyrelsen.

För Mölndals del handlar främst om snabba regionaltåg, som de mellan Göteborg och Borås. Skulle det fattas ett beslut om ett stopp i Mölndal så finns möjligheten att även de höghastighetståg som planeras trafikera Stockholm-Göteborg kan stanna i Mölndal. Någon teknisk begränsning för ett sådant stopp finns inte – även om alternativet inte är särskilt troligt i dagsläget.

Planerad byggstart 2025-2027

Ett steg i att tågtrafiken till och från Mölndal ska byggas ut är en ombyggnad av Mölndals station, som ska förberedas för att kunna klara av mer trafik.

– Det behövs sex spår för att få plats med all trafik, har projektledaren Catarina Nyberg tidigare sagt till Mölndals-Posten.

Nästa steg är att allmänheten ska få tycka till om förslaget innan det i sista led ska klubbas på regeringsnivå.

Planen är att bygget av sträckan mellan Göteborg och Borås ska starta någon gång mellan 2025 och 2027. Sen dröjer det ytterligare runt tio år innan bygget är helt klart.

– Det kommer vara minst fem år av utredningar nu innan det börjar synas något i Mölndal, har Catarina Nyberg tidigare sagt till Mölndals-Posten.

LÄS MER:Fler tåg blir ett lyft för Mölndal – nu är beslutet nära

ANNONS