Tredje året i rad för Backyard Ultra i Lindome: ”Det är väldigt roligt”

På lördag är det dags igen för Bunketorp Backyard Ultra Trail. För de allra bästa innebär loppet ett helt dygns slit i spåren.

ANNONS
|

Klockan tio lördag morgon går startskottet för loppet Backyard Ultra på banan och arenan som ligger vid IK Uvens klubbstuga i Bunketorp. Mölndal-Posten har pratat med Torbjörn Grahn som är vice ordförande i IK Uven och personen bakom initiativet Bunketorp Backyard Ultra trail.

– Just ultralöpningen och tävlingsformen i sig får väl jag ta på mig skulden för lite. Jag tycker att det är väldigt roligt.

Torbjörn berättar att trail, eller terränglöpning, är väldigt närbesläktad med orienteringen. I både terränglöpning och orientering springer man individuellt och de båda sporterna utövas i skogen.

I årets lopp väntas 80 löpare delta, vilket är det dubbla antalet från föregående år.

ANNONS

– Förra året anpassade vi maxantalet till 40 deltagare i och med pandemin.

LÄS MER:Många glada orienterare när GO-ringen gick av stapeln

Så går tävlingen till

Då alla tävlande startar samtidigt vid samma startpunkt en gång varje timme var det viktigt för IK Uven att det gick att hålla avstånd från sina medtävlande under loppet 2020.

–Men likt första året 2019 så har loppet tagit drygt ett dygn. Tidigare vinnare har vunnit efter 25 timmar respektive 26 timmar. Det innebär cirka 170 kilometer.

Tävlingen går ut på att springa så många varv som möjligt, tills man ensam står kvar som segrare. Ett varv motsvarar 6,7 kilometer och det är ny start varje hel timme. När ett varv är avklarat kan deltagarna vila fram till nästa start.

–Jag skulle säga att det är en ganska snäll form att tävla på egentligen. Det är ju utmanande helt klart, men är man intresserad av att prova sina gränser så är det en optimal form att testa det på.

Torbjörn förklarar vidare att denna tävlingsform kan vara ett skönare alternativ istället för att börja köra fyra- eller femmilslopp. På Backyard Ultra Trail har löparen möjlighet att beta av 6,7 kilometer i taget. Man kommer alltid tillbaka till startpunkten.

LÄS MER:Mats Erixon – meste vinnaren på startlinjen när Göteborgsvarvet är tillbaka

Det känns kanske som en större utmaning rent mentalt?

– Ja och det är det som är fascinerande med just den här formen av tävling. Det är inte bara löpning utan det är lite mindgame också. Som tävlande ställer man sig själv frågor som: ”Hur ser de andra ut? Hur går det för dom? Hur snabbt behöver jag egentligen springa?”.

Ett dilemma kan vara om man ska springa snabbt för att få tid för återhämtning eller om man istället ska ta det lite mer lugnt för att spara energi.

I ekosystemet att anordna egna tävlingar

Torbjörn Grahn har sprungit många tävlingar både i Sverige och utomlands.

– Det går liksom lite i ekosystemet tycker jag att man också själv får vara med och anordna tävlingar, så att fler människor kan få chansen att springa också.

Men Torbjörn menar på att IK Uven inte har några ambitioner att göra Bunketorp Backyard Ultra Trail till ett stort arrangemang. Orienteringsklubben vill istället fortsätta att hålla i tävlingen i en ganska liten skala, med ungefär 80 tävlande.

– Man kan också säga att tävlingen blir ganska bakvänd. Det är som mest folk på plats när tävlingen startar. Sen börjar både deltagare och publik att droppa av allt eftersom.

Efter tio-tolv timmar berättar Torbjörn att det börjar bli folktomt. Sedan under söndag förmiddag har det tidigare år varit mellan tre och fyra löpare kvar i tävlingen.

– Och några funktionärer då som står och väntar på att de ska bli färdiga nån gång, skrattar Torbjörn.

LÄS MER:Här kan alla orientera – satsning på enkla banor och Naturpass

Om loppet

Bunketorp Backyard Ultra Trail har för 2021 års upplaga certifierats av ITRA (International Trail Running Association) för ITRA-poäng. Löpare som slutför ett visst antal varv tilldelas poäng som registreras hos ITRA med resultaten. Poängen kan sedan användas vid anmälan kvalificering till lopp som har detta som kriterier för deltagande

Bunketorp Backyard Ultra är det enda loppet i sitt slag i Mölndal. I Göteborgsområdet finns det även Backyard Ultra Trail lopp i Floda (juni) och på Särö (september).

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS