Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hamstringen av toalettpapper ger tomma hyllor i butikerna. Övre bilden är tagen i början av veckan. Mats Mehlberg, pressansvarig ICA, och Tarik Belqaid, pressekreterare på Coop, menar att det finns toalettpapper att fylla på med.
Foto: Jessica Gow (Ica-porträtt) Hans Alm (Coop-porträtt) Bild: Catrin Hansson
Hamstringen av toalettpapper ger tomma hyllor i butikerna. Övre bilden är tagen i början av veckan. Mats Mehlberg, pressansvarig ICA, och Tarik Belqaid, pressekreterare på Coop, menar att det finns toalettpapper att fylla på med. Foto: Jessica Gow (Ica-porträtt) Hans Alm (Coop-porträtt) Bild: Catrin Hansson

Trots tomma hyllor: "Det finns jättemycket toapapper"

Det finns gott om toalettpapper trots att det i Mölndal – precis som i hela landet – knappt finns en ruta toalettpapper att hitta i butikerna sedan hamstringen började.
– Den stora utmaningen är att få upp varorna på hyllan, säger Tarik Belqaid, pressekreterare på Coop.

Sedan coronakrisen blev ett faktum i Sverige påbörjades hamstringen av diverse varor. Många människor har reagerat med förvåning att just toalettpapper hamnat i topp på hamstringslistan.

– Min spontana reaktion är att jag inte riktigt förstår, vi är ett skogs- och pappersbruksland, toalettpapper är inget att oroa sig för här. Nu tar folk en vara för mycket istället, det blir en överkonsumtion, det är bättre att folk handlar sansat och som vanligt. Det blir lätt en hysteri, säger Tarik Belqaid.

– Det är ingen brist på varor, det är brist på resurser. Det finns jättemycket toapapper i våra terminaler, säger han.

Gör sitt yttersta

Coop har haft en ovanligt ökning av försäljning av toalettpapper den senaste tiden. Tarik Belqaid säger att butikerna beställer in nytt hela tiden. Men när personalen ombeds att stanna hemma när de är sjuka och det är svårt att få in annan personal, blir det svårt att hinna med att fylla på i hyllorna.

– Nu verkar läget ha lugnat ner sig lite. Men kollegorna gör sitt yttersta för att få ut varorna, både i våra terminaler och i butikerna, säger han.

Hur stor är åtgången på toalettpapper i era butiker jämfört med i vanliga fall?

– Det är olika, vi har inga sådana siffror, men det är exceptionellt otroliga mängder. Det är olika i olika butiker. Vi har större tryck i vår online-försäljning och i stormarknader.

Plötsliga uppgången

Även Ica har märkt av en kraftigt ökad efterfrågan på toalettpapper de senaste veckorna. Mats Mehlberg, pressansvarig på Ica, säger att de fyller på lagret centralt dagligen och får större inleveranser än normalt varje dag.

– Den plötsliga försäljningsuppgången har gjort att många butiker haft lite produkter i hyllan, men butikerna och lagren fylls på kontinuerligt. Det kan förekomma brist på toalettpapper i enskilda Ica-butiker, säger Mats Mehlberg.

– Vi har stor förståelse för den oro man kan känna, men vi uppmuntrar våra kunder att handla med hänsyn, att tänka praktiskt och inte handla mer än vad man behöver, säger han.

Vissa märken går åt

Precis på på många håll var handsprit det som först fick en snabb åtgång på Coop. Förutom toalettpapper bunkras också hushållspapper, ris, pasta och konserver. På Coop märks också att vissa varumärken, som vanligtvis inte har så stor åtgång, nu har gått åt.

Jag hörde om en butik där det "fina" toalettpappret sålt slut och att det lite "billigare" finns kvar i hyllorna. Märker ni också av att folk ändå vill ha lite flärd i sitt toalettpapper?

– Nej, det är mer hela kategorin som går åt hos oss. Det där är nog speciellt för dem som handlar i just den butiken, säger Tarik Belqaid.

Catrin Hansson

[email protected]

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.