Tungt lastad bil avslöjade smugglarna vid Ikea – nu åtalas de

Öl-, vin- och spritresan från Tyskland slutade vid Torrekulla rastplats. Nu åtalas två män i 55- respektive 60-årsåldern för smuggling.

ANNONS
|

De två männen från Skaraborgstrakten gjorde tillsammans en resa till tyska Puttgarden i början av september förra året. Den ene stod för bensinen, den andre för färjebiljetterna och väl i Tyskland köpte de öl, vin och sprit. Närmare bestämt 950 liter starköl, 118 liter cider och 86 liter sprit till en kostnad av närmare 26 000 kronor.

LÄS MER:Beställde hundratals smällare från Polen – två män döms

Upptäcktes på E6 av Tullverket

Männen startade resan tidigt på morgonen för att samma dag återvända hemåt via färjan i Helsingborg. I höjd med Ikea Kållered la Tullverket märke till bilen som verkade tungt lastad och ekipaget stoppades vid Torrekulla rastplats. Detta för att Tullverket ville kontrollera bilen och sedan göra en punktskattekontroll eftersom mängden alkohol vida översteg den tillåtna mängden för införsel från annat EU-land.

ANNONS

LÄS MER:Männen försökte smuggla narkotikamedicin – tog stopp i Mölndal

Har törstiga kompisar

I förhör säger båda männen att det var den ene som betalat för alkoholen men att de skulle dela på den broderligt. En av männen uppger också att han köpt all öl, vin och sprit till ett stort kalas samt för att ha till husbehov. På en fråga om hans alkoholvanor svarar mannen:

– Det var mer förr. Två till fyra öl i veckan cirka. De sista fem åren har det varit väldigt torrlagt. En till två flaskor sprit per år, sen har man ju törstiga kompisar.

Så mycket alkohol får tas in från annat EU-land

10 liter spritdrycker

90 liter vin (varav högst 60 liter mousserande vin)

20 liter starkvin

110 liter öl

Förhörsledaren: Jag tänkte lite på din alkoholförbrukning, den är ju väldigt måttlig.

– Ja jag har varken tid eller energi, men om det är fest så kanske jag dricker en flaska. Denna alkoholen är ju inte enbart för privat bruk, det är ju för festligheter. Vissa dricker kanske tio öl, och vissa kanske dricker en halv liter sprit så det är ju väldigt olika.

Nekar till brott

Den andre mannen säger att alkoholen är till honom och hans fru, som han uppger dricker ytterst måttligt, samt deras söner.

LÄS MER:Man körde rattfull – med obältade barn i bilen: ”Barnen var trötta, taxin svarade inte”

Förhörsledaren: När du ska ha hälften av denna kvantitet och din fru har mer eller mindre en obefintlig alkoholkonsumtion undrar jag hur länge du har planerat att denna mängd alkohol ska räcka?

– Ingen aning, har inte tänkt alls på det, spriten håller väl hur länge som helst. Tänkte väl 20 lådor till mig och 20 lådor till frugan och 20 lådor var till de båda barnen, säger mannen i förhör.

Eftersom männen har infört så stora mängder alkohol åtalas de nu för smuggling. De erkänner omständigheterna men förnekar brott och säger sig göra anspråk på den införda alkoholen.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS