"Isdubbar ska alla ha som är ute på is", säger Jonas Fägerhag, Mölndalbo och medlem i Göteborgs långfärdsskridskoklubb.
Foto: Privat/arkiv
"Isdubbar ska alla ha som är ute på is", säger Jonas Fägerhag, Mölndalbo och medlem i Göteborgs långfärdsskridskoklubb. Foto: Privat/arkiv Bild: Catrin Hansson

Tunt med is i Mölndals-området: "Viktigast är att aldrig ge sig ut ensam"

Isarna är överlag tunna med undantag för två sjöar på högre höjd i kommunen, vilka har uppåt åtta centimeter tjock is. Sällskap, kunskap och utrustning ska alltid med ut på en fryst sjö.

ANNONS
|

Minusgrader och strålande sol gör frågan aktuell om det är ok att ge sig ut på isarna på sjöarna runt om i kommunen. Mölndalsbon Jonas Fägerhag, som också är medlem i Göteborgs långfärdsskridskoklubb, säger att "isarna är ganska tunna för tillfället".

– Det är vanskligt att ge sig ut om man inte har kunskap. De sjöar som vi åker ut på är Horsikan och Södra Långvattnet, men en is har alltid svaga punkter, säger Jonas Fägerhag.

Hur tjocka är isarna på Horsikan och Södra Långvattnet?

– De är cirka sex till åtta centimeter nu. De här två sjöarna är badsjöar som ligger ganska högt och de fryser tidigt. Viktigaste av allt att tänka på är att ta med sig sällskap ut, att aldrig ge sig ut ensam. 

ANNONS

Liten tunn yta

Jonas Fägerhag säger att om isen i genomsnitt är tio centimeter tjock då bär den i stort sett överallt på sjön.

– Är isen mellan sex och åtta centimeter kan det vara vindbrunnar på isen, där det är vattenströmmar och vindar och då lägger sig inte isen lika snabbt. Det kan vara svårt att se, för det kan vara en liten yta på bara mellan fem och tio kvadratmeter som är tunn, säger han.

En långfärdsskridskoåkare har alltid en ryggsäck med grenrem, packad med klädombyte, som blir som en flytväst i vattnet. Med finns också isdubbar och en kastlina.

– Jag har stavar med is-pikar så jag kan kolla tjockleken på isen och slå på den för att se om den håller, säger Jonas Fägerhag.

Vad ska en amatör ta med ut på isen?

– Isdubbar och flytväst, då har man kommit en bit. En kastlina är en billig investering, för man kommer inte nära vaken för man vet inte om isen håller och då kan flera personer hamna i vaken och det vore väldigt olyckligt.

"Är ju en chock"

Jonas Fägerhag har gått genom isen flera gånger och har i egenskap av ledare övat på att ta sig upp ur en isvak.

– Det är ju en chock. Det gäller att andas lugnt och försök ta sig upp så fort som möjligt. Använda sina isdubbar och sparka med benen, säger han.

Flytväst är inget som ofta ses ute på isbelagda sjöar, men det är en bra livlina.

– Under de 15 senaste åren är det två erfarna långfärdsskridskoåkare som har drunknat, alla andra som drunknat är vanliga människor som inte har kunskap. Går man igenom då är risken att man drunknar. Vill man inte ha den vanliga utrustning med sig, då är det bra att ha en flytväst, säger han.

– Jag skulle aldrig ge mig ut utan utrustning, eftersom jag varit i fyra gånger och vet hur det känns.

Catrin Hansson

catrin.hansson@molndalsposten.se

ANNONS