Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Tusentals flygfoton ska dokumentera nutidens Mölndal

Hur mycket kommer vi i framtiden att minnas av hur dagens Mölndal, Kållered och Lindome såg ut? Mycket, hoppas Mölndals hembygdsförening. Med hjälp av flygfotografier har de dokumenterat hur kommunen ser ut just nu.

I år är det 50 år sedan Mölndal, Kållered och Lindome slogs ihop till en kommun, och det var med anledning av det som hembygdsföreningen begav sig upp i luften tillsammans med den erfarne flygfotografen Anders Nylén och en pilot för att skildra samtiden.

– Vi ser att kommunen växer i en allt snabbare takt. Därför vill vi vara med och bidra till dokumentationen av detta. Det är extremt högupplösta bilder som vi hoppas kan vara till nytta i framtida forskning, säger Bo Ridderbjelke, ordförande i Mölndals hembygdsförening.

LÄS MER: Här är de tidigare okända bilderna av Villa Korndahl i Mölndal

Utställning till hösten

Fotografierna går ännu inte att beskåda eftersom det krävs tillstånd från Lantmäteriet för att sprida dem. Men hembygdsföreningen planerar att anordna en utställning i Kvarnbygården under hösten, där alla kan ta del av bilderna.

Cirka 1 200 bilder har man lyckats samla. Hur många som ställs ut är ännu oklart.

Femte gången gillt

Tidigare har hembygdsföreningen gjort fyra omfattande flygfotograferingar. Den första gjordes på 30-talet, därefter två på 90-talet och så ännu en 2018. Enligt Bo Ridderbjelke finns det en anledning till att man valde att göra en ny fotografering efter bara tre år.

– Det har hänt så väldigt mycket i Mölndals centrum och det är så mycket annat som tillkommit. Ett exempel är ju Petter Stordalens hotell i Krokslätt. Eller Ikea i Kållered, säger han.

LÄS MER: Fåtöljen från Lindome är ett mästerverk – nu tillhör den Mölndals stadsmuseum

”Kan önska att mer hade bevarats”

Bo Ridderbjelke själv är född 1947 och har under sitt liv fått bevittna många förändringar i Mölndals stadsbild och i resten av kommunen.

Vilka minns du som de stora byggnadsmässiga förändringarna i kommunens historia?

– Jag minns till exempel när Jungfruplatsen byggdes i slutet på 50-talet. Det var en stor händelse. Eller när man anlade Bifrostområdet. Det var ju åkermark hela vägen till Askim på den tiden.

Tycker du att kommunen har förändrats till det positiva?

– Man kan alltid önska att mer hade bevarats, men jag inser att man inte kan stoppa utvecklingen, och mycket har också blivit bättre. Men därför är det också extra viktigt att dokumentera det som riskerar att försvinna.

LÄS MER: Från Åby till Toltorp – här låg Mölndals första skolor

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.