Två år efter översvämningen – arbetet med åtgärder går långsamt och oron i Kållered finns kvar

E6 och Ekenleden svämmade över, parkeringarna vid storköpen var dränkta och radhusen på Ävavägen hade vatten upp till ytterdörren. Två år senare återstår fortfarande en hel del åtgärdsarbete och oron för nya översvämningar är påtaglig.
– Det känns inte som det är så noga här, säger Kålleredsbon Christel Hammarlund.

ANNONS
|

På eftermiddagen tisdagen 9 september 2019 tornade de svarta molnen upp sig över Kållered. Ett lokalt skyfall som egentligen bara höll på under ett par timmar gav 35,5 millimeter regn. En mängd som kommunens dagvattenledningar, bäckar och åar inte kunde ta hand om varför stora områden kring motorvägen, Ekenleden och Bangårdsvägen svämmade över.

Viadukten under E6 blev snabbt vattenfylld och såväl bilar som en buss fastnade. Vatten forsade in i bussen och passagerarna tvingades krypa upp på sina säten för att undvika vattenmassorna. På egen hand, eller med hjälp av traktor eller bärgare, kunde fordonen slutligen komma loss.

Någon plockade fram en roddbåt och fraktade människor över viaduktsjön, parkeringarna till Ikea, Coop och Jysk låg dränkta i vatten och E6 stängdes av fram till onsdagsmiddagen.

ANNONS

LÄS MER:Miljonnota för skadegörelsen på Skånhällaskolan – utredningen nedlagd

”Surrealistisk känsla”

Emma Kornblad, som alltjämt jobbar på Vic textiltvätt på Bangårdsvägen, minns översvämningen väl.

– Jag bor i Hovås, där märkte vi knappt av något regn alls, men när jag kom till jobbet… Det var verkligen en surrealistisk känsla. Jag hade hört att det hade regnat så jag tog med mig stövlar, men jag trodde inte jag skulle ha vatten upp till knäna när jag vadade till jobbet, säger Emma Kornblad.

Emma Kronblad, på väg till sitt jobb på Vic textiltvätt på Bangårdsvägen 9 september 2019.
Emma Kronblad, på väg till sitt jobb på Vic textiltvätt på Bangårdsvägen 9 september 2019. Bild: Robin Aron

Hur var det att jobba den dagen?

– Vi hade inte så mycket kunder men vi har vår fasta hotellverksamhet och jag minns hur lösningsfokuserade vi var. Våra chaufförer tog av sig skorna och gick fram och tillbaka till sina bilar för att ändå kunna köra ut och hämta tvätt. Jag har för mig att vattnet drog sig tillbaka på eftermiddagen lagom till att vi stängde.

”Något måste göras”

Företagarna på ömse sidor om Kålleredsbäcken visade förståelse för skyfallet men budskapet till ansvariga, Mölndals stad och Trafikverket, var tydligt.

– Tyvärr finns det inte så mycket mer vi kan göra i förebyggande syfte. Något måste göras åt detta eftersom det är ett återkommande problem i Kållered, sa Jonathan Landahl, platschef på Byggmax till Mölndals-Posten för två år sedan.

LÄS MER:Charlotte bytte restaurang i Thailand mot godisbutik i Kållered

Översvämningarna drabbade till stor del företag i Kålleredsdalen, men också privatpersoner. Särskilt de boende i radhusen på Ävavägen. Magnus och Christel Hammarlund minns tisdagskvällen 9 september 2019 med bävan.

– Vattnet kröp högre och högre upp. Vi hade gjort ordning vårt förråd och där fick vi in så mycket vatten att vi tvingades slänga ut allt och göra om golvet, säger Magnus Hammarlund.

Tillsammans med sina grannar försökte de göra allt för att mota undan vattenmassorna. Plast, träskivor, säckar med sand och annat motståndskraftigt material nyttjades när vattenmassorna närmade sig ytterdörren med hall, kök och vardagsrum på nedervåningen. Men precis innan vattnet nått dörrtröskeln, upphörde floden och drog sig sedan långsamt tillbaka.

– Under krypgrunden klarade sig bjälklaget men det var ändå 80–85 procents fuktighet i träet. Det var länge riktigt rått i huset och vi hade avfuktare på i flera veckor, säger Christel Hammarlund.

Extremt lokalt

De berättar utförligt om att merparten av radhuslängorna, sammanlagt 18 hushåll, drabbades av översvämningen. På Ävavägen 1 och flera adresser på Ävavägen 3 kom vattnet från framsidan när Ävabäcken svämmade över.

– Det som är så konstigt är att det bara var här det regnade. I Torrekulla, en kilometer bort, var det knappt något regn alls, säger Christel Hammarlund.

Trots att två år gått sedan skyfallet upplever paret att det inte gjorts tillräckligt från myndigheternas sida för att åtgärda kommande översvämningar.

– Jag flyttade hit 2008 och sedan dess har vi haft tre hundraårsregn. Det känns som minst två för många, säger Magnus Hammarlund.

Så kallade årsregn har varit en av många frågor som diskuterats i Sverige den senaste tiden som en av effekterna av den globala uppvärmningen. Den här sommaren har det bland annat rapporterats om kraftiga skyfall och översvämningar i Tyskland och Belgien liksom i Gävle, om rekordvärme i Sydeuropa och på Arktis.

Otrygga husägare

Christel och Magnus Hammarlund är oroliga. De upplever inte att de åtgärder som gjorts för att minska risken för översvämningar varit tillräckliga.

– Kommunen säger att de rensat ån, men vi har aldrig sett någon innan 2019 för då var det en granne som gjorde det på egen hand. Och att kommunen höjt Ekenleden gör ju bara att mer vatten riskerar rinna mot vårt hus, säger Magnus.

– Det känns inte som det är så noga här. Bor man inte i Mölndal verkar det inte spela någon roll, säger Christel.

LÄS MER:Hastighetsplanen försvann – ändrades i östra Mölndal 2017 – i övriga kommundelar har inget hänt

Göran Werner, chef för tekniska förvaltningen i Mölndals stad anser ändå att de åtgärder som varit möjliga att göra så här långt redan har gjorts.

– Sedan hösten 2019 har vi gjort stora röjningar och rensningar i ån som vi följer upp kontinuerligt. Vi har byggt om en kulvert vid Labackavägen och har höjt upp Ekenleden. Vi hoppas att det ska minska översvämningsrisken, säger Göran Werner.

Göran Werner, chef för tekniska förvaltningen i Mölndals stad.
Göran Werner, chef för tekniska förvaltningen i Mölndals stad. Bild: Emmy Jonsson

Lång väntan på ny miljödom

Men som kring många åtgärder i vattendrag så finns det ett stort men. Eller kanske två. För att gräva ur och muddra Kålleredsbäcken hela vägen till Mölndalsån så krävs en ny miljödom. Dessutom talar mycket för att nya trummor behövs under E6 – ett ansvar som vilar på Trafikverket som också ombesörjer motorvägen liksom järnvägsspåren kloss an bäcken.

– Det är ett känsligt område och det krävs en geoteknisk utredning. När vi är klara med den kommer vi söka en ny miljödom, säger Göran Werner som påpekar att Mölndals stad har avsatt pengar för att kunna öka kapaciteten i Kålleredsbäcken.

När kan det bli aktuellt?

– Det tar nog fem år innan vi kan ha en ny miljödom. Staden är drivande men arbetet påverkar också avvattningsområdet kring Pilekrogen och Sandbäck där Trafikverket ska bygga en tågdepå så vi gör detta tillsammans.

LÄS MER:Ny hall i Åby kan bli lösningen för Mölndals tennisklubb

Är det ett svårt arbete?

– Mölndalsån svämmade över 2006, de åtgärderna håller vi fortfarande på med. Men själva utförandet i Kållered borde vara enklare. Det handlar framför allt om urschaktning och att bygga några nya broar och kulvertar.

Vissa åtgärder nästa år

Även från Trafikverkets sida pågår en utredning kring området. Hydrologer har undersökt hur terrängen tar hand om regnvattnet i området närmast E6.

– Vi ska analysera de förslag som hydrologerna kommer med under hösten och stämma av med Mölndals stad och andra avdelningar på Trafikverket. Mitt mål är att vi ska landa i en bra lösning till vintern, säger Per Schillander, utredare på Trafikverket väst.

När tror du att de åtgärder som föreslås sedan kan vara genomförda?

– Vissa skulle kunna vidtas redan nästa år, medan andra, som att byta till större trummor under E6, är mycket mer omständligt och kräver en helt annan planeringstid.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS