Två bussar med ukrainska flyktingar har anlänt till Kållered

Vid klockan 13 anlände två bussar som tillhör Mölndalsföretaget Leja Touring med ukrainska flyktingar till Migrationsverket i Kållered.
– Klart att alla är trötta och oroliga men det finns inte ord som kan beskriva det här. Att möta den tacksamheten och så mycket kärlek. Det är stort, säger Jimmy Hemmingsson, initiativtagaren till aktionen.

ANNONS
|

Totalt rör det sig om 98 personer, mestadels kvinnor med barn, som har hämtats från Polens huvudstad Warszawa av de två bussarna.

Några minuter innan klockan 13 på torsdagen nådde bussarna från Mölndalsföretaget Leja Touring Migrationsverkets lokaler i Kållered. Ut genom dörrarna kommer Jimmy Hemmingsson, prästen Yngve Kalin och de övriga som varit med från starten på resan i måndags. Men flyktingarna blir kvar. En dryg halvtimme går men efter information från Migrationsverkets personal börjar de röra sig bort mot matsalen ett hundratal meter ifrån den temporära bussparkeringen.

Flydde via Moldavien och Ungern

Paret Klymenkov, Joana och Ollie, är två av de 98 som under torsdagen kliver av bussen i Mölndal – detta efter nästan två veckor på flykt.

ANNONS

– Ju längre bort från Ukraina vi kommer desto säkrare känner vi oss, säger Joana Klymenkov.

Sedan ett drygt år tillbaka har de bott i huvudstaden Kiev men de kommer ursprungligen från den hårt ansatta Donbass-regionen där stridigheter pågått under de senaste åtta åren.

”Superhjälpsamma”

De lämnade Kiev när staden blev angripen och tog sig via Moldavien och Ungern innan de nådde Polen och Warszawa där de så småningom hamnade på en av bussarna med destination Kållered.

– Det har varit fantastiskt på resan, alla har varit superhjälpsamma, säger Ollie Klymenkov.

Trots lättnaden av att vara på säker mark har det varit svårt att skaka av sig de senaste veckorna upplevelser. Med på bussen till Mölndal fick Ollie med sig sin syster Olga Klymenkov. Kvar i Donbass-regionen finns dock flera släktingar som inte lyckats ta sig ut och oron för deras säkerhet är stor.

– Det svåraste under resan har varit att försöka njuta av livet, säger Joana innan hon och hennes familjemedlemmar går in i Migrationsverkets matsal.

Vädjan till kommunerna

Någon precis uppskattning om hur många flyktingar från kriget i Ukraina det skulle kunna komma till just Mölndals kommun finns inte i dag, men Sveriges kommuner har av Migrationsverket uppmanats att vara behjälpliga i mottagandet.

– Vi tänker att det kan komma några hundra, och vi tänker att det kan komma upp mot tusen. Det är som sagt mycket osäkert. Generaldirektören för Migrationsverket har vädjat till kommunerna om hjälp, eftersom de har monterat ner många av sina ankomstboenden sedan krisen och inte har samma kapacitet längre, har Helen Smith, chef för social- och arbetsmarknadsförvaltningen, tidigare berättat för Mölndals-Posten.

Fem hundar med i bussen

I grupper går sedan resten av bussresenärerna mot matsalen för en sen lunch. Några talar engelska, andra inte. Alla har de formulär från Migrationsverket i handen som skrivas under. Någon kommer också med hund i koppel.

– Vi hade faktiskt fem hundar med i bussarna också. Det har mötts av mycket kärlek när vi sänt på Facebook, säger prästen Yngve Kalin som också varit med på resan.

Så här säger han om bussfärden till och ifrån Polen.

– Stödet har på alla sätt varit enastående. Och människor som Jimmy Hemmingsson kan verkligen göra skillnad.

Bad tillsammans på en parkering

Yngve Kalin har vid flera tillfällen arbetat i katastrofområden. Bland annat i Thailand i samband med tsunamin 2004. Han är full av beundran över de organisationer som just nu jobbar i Polen med att hjälpa flyktingarna från Ukraina. Och som präst upplevde han också en särskild stund under bussresan från Warszawa.

– Jag fick en lapp på ryska som blev översatt. Det var en som undrade om vi inte kunde stanna upp och be en bön för alla de som hade lämnats kvar i Ukraina. Så på en parkeringsplats mellan Warszawa och Gdansk stannade bussarna. Vi gick ut och så höll vi en gemensam bön.

Han berättar också att ukrainarna i bussarna, där merparten var kvinnor med barn alternativt unga vuxna, blivit uppmanade av äldre släktingar att just de skulle åka.

– Men att ändå behöva se deras oro … det är fruktansvärt, säger Yngve Kalin.

LÄS MER:Kommunen rustar inför flyktingvågen: ”En självklarhet att hjälpa till”

LÄS MER:Lindome second hand donerar 50 000 kronor till UNHCR

LÄS MER:Ikea i Kållered skänker gosedjur och filtar till drabbade i Ukraina

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS