Karin Blomqvist, medicinskt ansvarig sjuksköterska. Foto: Arkivbild
Karin Blomqvist, medicinskt ansvarig sjuksköterska. Foto: Arkivbild Bild: Elvira Linderot

Två covid-sjuka på äldreboenden: ”Oerhört mycket bättre”

Antalet nya fall av covid-19 fortsätter att minska i Mölndal. Vecka 5 blev 157 Mölndalsbor sjuka. Inom äldreomsorgen är nästan ingen smittad alls.

ANNONS
|

– Jag tror inte vi har haft så här få covidsjuka sedan pandemin började för ett år sedan, säger Karin Blomqvist, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Mölndals stad.

Hon funderar på om det möjligtvis kan ha funnits en liknande positiv period i somras.

Det hon pratar om är äldreboenden, LSS-boenden och personer som bor i ordinärt boende och har hjälp av hemtjänst. Totalt är fem personer sjuka nu, och alla är på bättringsvägen.

Smittade på sjukhus

En av de covidsjuka bor på Fässbergshemmets korttidsboende och en på äldreboendet Sörgården. Båda plockade med sig smittan under sjukhusbesök i januari och ingen av dem har fört den vidare.

ANNONS

– Ingen har blivit smittad på våra äldreboenden. Det har blivit oerhört mycket bättre, säger Karin Blomqvist.

De övriga tre som har covid-19 just nu bor i ordinärt boende och får besök av hemtjänst. På kommunens LSS-boenden finns inte en enda covidsjuk just nu.

Succé för snabbtester i vården: ”Stoppar smittan i dörren”

Karin Blomqvist ser den positiva utvecklingen som ett direkt resultat av att personalen gör snabbtester innan varje arbetsdags början, vilket fångar upp dem som är sjuka.

– Det verkar som att det ger resultat så vi fortsätter på den banan, säger hon.

Färre nyinsjuknade

Också generellt ser det fortsatt ljusare ut i Mölndal. Antalet nya fall av covid-19 fortsätter att minska. Vecka 5, som är den senaste veckan det finns statistik för, insjuknade 157 Mölndalsbor, jämfört med 192 veckan innan.

Covid-19 minskar i Mölndal – men minskningen saktar ner

För regionen har kurvan över nyinsjuknade däremot fastnat på en platå. Den som kikar på ålderskurvorna bland de insjuknade kan se en kraftig minskning av nyinsjuknade både i åldersgruppen 60-69 och 70+. Kurvan pekar nedåt sedan en dryg månad tillbaka.

Bland barn och tonåringar är fortfarande relativt få nysmittade i Västra Götalandsregionen. Kurvan har dock snirklat uppåt i den åldersgruppen de senaste veckorna. Främst är det unga i gymnasiet och högstadiet som står för ökningen. Fortfarande är det dock vuxna under 60 som har flest nya fall av covid-19.

Karin Blomqvist är mycket nöjd med minskningen av covid-sjuka på kommunens äldreboenden . Arkivfoto
Karin Blomqvist är mycket nöjd med minskningen av covid-sjuka på kommunens äldreboenden . Arkivfoto Bild: Tobias Holmgren

Anna Mattisson

anna.mattisson@molndalsposten.se

Antal nya covid-19-fall i Mölndal vecka för vecka

Vecka 5: 157

Vecka 4: 192

Vecka 3: 201

Vecka 2: 290

Vecka 1: 336

Vecka 53: 365

Vecka 52: 259

Vecka 51: 353

Vecka 50: 225

Vecka 49: 181

ANNONS