Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivfoton Bild: lindk
Arkivfoton Bild: lindk

Två döms för rån och bortförande av Mölndalsbo

En Mölndalsman utsattes för hot om dödligt våld under de timmar han frihetsberövades i maj.
Nu döms två män till fängelse för två fall av rån och människorov.

En natt i maj var en man på väg hem från krogen när han två maskerade män kom springande och ropande: "vi hugger dig, vi hugger dig" och tog med mannen in i en park. Under knivhot tvingade de sedan med sig mannen till hans bostad i centrala Mölndal.

Mannen berättade i polisförhör att: "Dom hade en kniv mot min hals hela tiden" och att de satte ner honom i soffan i vardagsrummet.

"Den ena killen gick runt i lägenheten och den andra stod framför mig med kniven. Dom sa att det inte var någon idé att jag gör något eftersom dom "hade huggit förut", berättade mannen för polisen.

Männen plockade bland annat med sig parfym, kläder och en högtalare i en väska och tvingade sedan med sig mannen till hans bil.

"De gick på vardera sidan om mig, den ena med kniv riktad mot min mage och den andra med en kniv riktad mot min hals", berättade mannen i förhör.

Under bilfärden till Partille tvingades han under knivhot lämna över bankkort och kod till männen, som tog ut 800 kronor i en bankomat.

De körde till Gamlestaden, männen sa att mannens mobil låg under sätet och de lämnade bilen. Efter nästan tre timmar var mannen fri och kunde larma 112.

Ett par månader senare stals mannens bil och han upptäckte då att en extranyckel till hans bil försvunnit i samband med rånet i maj.

Den stulna bilen kunde direkt spåras och det framkom att samma män använde bilen för ett bortförande av en man vid en busshållplats i Utby. Männen, som var maskerade och beväpnade, gjorde ett uttag på 15 000 kronor från hans bankkonto innan de släppte av honom i Gamlestaden.

Göteborgs tingsrätt menar i sin dom att det står klart att de båda männen ligger bakom brotten mot mannen i Mölndal och mannen i Utby, bland annat finns DNA från den ena av männen säkrade på en jacka tillhörande mannen i Mölndal och stulna föremål hittades i männens respektive bostäder.

Tingsrätten dömer männen för rån och olaga frihetsberövande med fängelse som påföljd. Samtidigt dömer tingsrätten den ena mannen, 20-åringen, för misshandel av två jämngamla tjejer efter att han bland annat tagit stryptag på en av tjejerna i september. Domen innefattar också narkotikabrott för båda männen.

20-åringen får tre år och tio månader i fängelse och hans kompis, en 18-åring, får fängelse i två år och sex månader.

Männen ska också betala ersättning för kränkning på 30 000 respektive 20 000 kronor till de utsatta männen, och 5 000 kronor till tjejerna.

De båda männen ska stanna kvar i häkte tills dess att domen vinner laga kraft.

Catrin Hansson

[email protected]

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.