Ukrainska flyktingbarn placeras i Mölndals skolor

Drygt en månad har gått sedan kriget i Ukraina bröt ut. Sedan dess har tusentals flyktingar tagit sig till Sverige för att söka skydd och nu kommer snart ukrainska barn att börja i skolan.
– Vi har en handfull som vi vet ska placeras i Mölndal, säger Fredrik Hellsten, chef på skolförvaltningen.

ANNONS

Alla barn som söker asyl i Sverige har rätt att gå i skolan och ansvaret för att ge den möjligheten ligger på varje enskild kommun. Migrationsverket jobbar just nu efter tre olika scenarier där de räknar på hur många ukrainska flyktingar som kan komma att söka sig till Sverige. I Mölndal arbetar även staden och förvaltningarna med de olika scenarierna.

– Vi håller på för fullt med detta, vi har ett samordnat samarbete med staden där vi pratar om helheten. Men vi har också tittat på hur det ser ut med tillgång till platser i förskolor och grundskolor, säger Fredrik Hellsten, chef på skolförvaltningen.

”En handfull”

Från flyktingvågen 2015 har Mölndals stad tagit med sig flera erfarenheter som underlättar nu. Rutinerna finns på plats och under årens lopp har rutinerna praktiserats.

– Vi har kontinuerligt tagit hand om nyanlända. Det som är nytt nu är att vi stämmer av och lyssnar på utvecklingen utifrån Migrationsverket scenarier.

Hur många flyktingar som Mölndal kommer att ta emot vet man inte säkert i dag.

– Vi har kapacitet att ta emot men vi vet inte vilket scenario som blir verklighet. Men nu har vi en handfull som vi vet ska placeras i Mölndal.

Rekryterar kompetens

EU har beslutat att aktivera massflyktsdirektivet, vilket innebär att personer från Ukraina kan börja arbeta i Sverige. Mölndals stad håller nu på att se över vilka kompetenser som finns och vilka som kan behövas.

– Vi inventerar kompetenser och rekryterar folk som kan ukrainska. Sen ser vi över de rutinerna som finns för det är inte bara att anställa, säger Fredrik Hellsten.

Fredrik Hellsten tar som hypotetiskt exempel en flykting som är lärare och kan både engelska och ukrainska.

– Alla som ska jobba i skolan ska ha ett utdrag från belastningsregistret och det har man med största sannolikhet inte med sig om man är på flykt såklart.

Placering

Var de ukrainska skolbarnen ska placeras är inte klart än. Förutom att det ska finnas fysisk plats bör även andra faktorer uppfyllas.

– Vi tittar på saker som var finns den språkliga kompetensen och finns det redan elever som pratar ukrainska, säger Fredrik Hellsten.

LÄS MER:Köp två, skänk en: Kyrkan öppnar biståndsbutik för Ukraina i Mölndal galleria

LÄS MER:Svenska kyrkan i Mölndal hjälper flyktingarna från Ukraina: Det här kan du göra för att bidra

LÄS MER:Migrationsverket i Kållered tar höjd för ökat tryck

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS