Jobbar för ett tryggare Balltorp. De unga kommunutvecklarna i Balltorp Taha Fellani, Nathalie Johansson, Abdirahim Ahmed och Noel Viljakainen vallade runt handledaren Josefin Gabrielsson i vinternatten för att visa vad som kan förbättras i området.
Jobbar för ett tryggare Balltorp. De unga kommunutvecklarna i Balltorp Taha Fellani, Nathalie Johansson, Abdirahim Ahmed och Noel Viljakainen vallade runt handledaren Josefin Gabrielsson i vinternatten för att visa vad som kan förbättras i området. Bild: Malin Vive

Unga jobbar för ett tryggare och trevligare Balltorp

I Balltorp har man vänt sig till ungdomar för att få hjälp med att förbättra stadsdelen. På tisdagskvällen gav sig fyra unga kommunutvecklare ut på trygghetsvandring för att ge sin syn på vad som kan bli bättre. Mer belysning är en av sakerna.
– De vuxna kommer lyssna på oss, det vet jag, säger Taha Fallani, 18.

ANNONS
|

Trygghetsarbetet i Balltorp gick in i en ny fas i höstas, när tolv unga kommunutvcklare i övre tonåren anställdes för att hjälpa till att förbättra området med tips och idéer.

De jobbar tre timmar i veckan med att utveckla aktiviteter eller hitta på idéer om förbättringar som kan göras för att invånarna ska känna sig tryggare och trivas bättre i stadsdelen.

– Det är väldigt roligt. Jag tycker det känns viktigt att engagera sig i samhället, säger Noel Viljakainen, som är 16 år.

På tisdagskvällen gav han sig ut i den mörka vinternatten tillsammans med sina unga kommunutvecklar-kollegor Abdirahim Ahmed, 16, Natalie Johansson, 18, och Taha Fellani, 18, för att visa handledaren Josefine Gabrielsson vilka ställen som känns otrygga.

ANNONS

Vildsvin och älgar

Olika områden har olika bekymmer och behov. I Balltorp handlar det bland annat om mörka skogsstigar och rädsla för älgar och andra vilda djur.

– Det är inte som i Linnéstan precis, säger Abdirahim Ahmed.

I första hand är det mer och bättre belysning som ungdomarna vill ha.

– För att gå mellan olika bostadsområdena här använder man gärna skogsstigarna här. De är snabbare, men de är helt oupplysta. Där vill man inte möta något vildsvin i mörkret precis, säger Nahalie Johansson.

LÄS MER:Polisen ordnar trygghetsvandring i utsatt område

Det är många i Balltorp som intresserar sig för områdesarbetet, berättar handledaren Josefin Gabrielsson:

– Det var 34 olika aktörer som anmälde intresse att delta på olika sätt när vi skickade ut en förfrågan. Allt från bostadsvärdar till företagare, polis, skolan eller socialtjänsten.

Första samverkansmötet hade man denna veckan.

Och ungdomarna tvivlar inte på att både politiker och aktörerna i området kommer att lyssna på vad de har att säga.

– Det vet vi att de gör. Det är ju vanligt att äldre klagar, men de har inte tidigare hört vad vi ungdomar tycker. Det finns en kraft i det.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS