Under våren kommer unga kvinnor i Västsverige erbjudas gratis HPV-vaccinering.
Under våren kommer unga kvinnor i Västsverige erbjudas gratis HPV-vaccinering. Bild: Junge

Unga kvinnor erbjuds gratis HPV-vaccination

Alla unga kvinnor mellan 24 och 29 år kommer erbjudas gratis HPV-vaccination. Detta är en del av den nationella kampanjen ”Ta sticket mot HPV”.

ANNONS

Kampanjen är en del av en nationell forskningsstudie som samordnas av Karolinska Universitetssjukhuset. Syftet är att utrota livmoderhalscancer och målet är att tillräckligt många ska vaccinera sig så att HPV och livmoderhalscancer är utrotat inom fem år.

Regionen kommer rikta sig till kvinnor födda mellan 1994 och 1999. Under våren kommer den som kan delta att få ett erbjudande via post eller digital brevlåda, skriver Västra Götalandsregionen i en nyhet på vårdgivarwebben. Detta kommer även gälla de som redan är vaccinerade då det ska ge ett bredare skydd.

Lägre vaccinationsgrad

Vaccinationen kommer att utföras på mottagningar runt om i regionen. Information om bokning för både vaccination och självprovtagning kommer att finnas på HPV-centers hemsida.

Efter vaccinationen kommer deltagarna att få ett HPV-prov hemskickat som man sedan skickat tillbaka enligt instruktioner.

Sedan 2010 erbjuds alla flickor vaccination mot HPV inom skolvaccinationsprogrammet. Sedan 2020 har detta omfattat även pojkar. Kvinnor födda 1999 och tidigare har inte lika hög vaccinationsgrad. Innan 2019 gavs en äldre version av vaccinet som inte gav ett lika brett skydd.

LÄS MER:Vi som jobbar i vården förtjänar en rättvis lön och schysta arbetsvillkor

HPV – humant papillomvirus

HPV är ett mycket vanligt virus som finns i hundratals olika typer.

• Viruset sprids från person till person genom att slemhinnor kommer i kontakt med varandra, till exempel genom sex.

• De flesta märker inte att de har fått viruset då det inte alltid ger några symtom. En del typer av viruset kan orsaka vårtor på händer, fötter eller i underlivet.

• Några HPV-typer kan orsaka cellförändringar i livmoderhalsen. Dessa kan bara upptäckas genom cellprovtagning. Förändringarna kan ibland utvecklas till cancer.

Källa: 1177.se

LÄS MER:Hon är Mölndals stads nya fastighetschef: ”Är en häftig kommun”

LÄS MER:Han stal entrecote från Willys i Kållered: ”Ett sätt att få in pengar på”

ANNONS