Unga smyckar Mölndal med street art – bidrar till hundraårsfirandet

I samband med stadens 100-årsjubileum har Mölndal dragit i gång projektet Måla Mölndal. Sjätteklassare från olika skolor i kommunen kommer under tio dagar att pryda gångtunnlar med färgsprakande konst.

ANNONS
|

Klick, klick, klick, tisssch!

Ljudet av skakande sprejburkar och färg som skjuts ut ur deras munstycken ekar i gångtunneln strax intill pendelstationen i Lindome. Klass 6D från Skånhällaskolan har samlats för en workshop i street art och tanken är att deras sprejmålningar ska få smycka tunnelns betongväggar.

– Jag har provat det här på kollo tidigare, men det ska bli kul att göra det igen, säger William Peterson som är en av sjätteklassarna.

Del i hundraårsfirandet

Projektet som eleverna deltar i heter Måla Mölndal, och det är en del i stadens 100-årsfirande. Totalt kommer 850 sjätteklassare från olika skolor i Mölndal att måla gatukonst på nästan 40 platser runtom i kommunen.

ANNONS

Sara Sivre är kultursamordnare för barn och unga vid Mölndal stads kultur- och fritidsförvaltning.

– Tidigare har vi bland annat anordnat något som vi kallade street art-kollo. Då var det så att tekniska förvaltningen hörde av sig till oss på kultur och fritid. De tycker det är tråkigt att lägga pengar på klottersanering, och tänkte då att barn kunde gå och måla över klottret istället. På den vägen är det, säger Sara Sivre, och fortsätter:

– Det är ett sätt att rikta kreativ energi mot något produktivt och hållbart och som skapar stolthet över vår närmiljö.

Har ni några farhågor att sådana här projekt kan leda till mer olagligt klotter?

– Vi har hållit på med sådana här projekt i flera år och har inte sett något av det. Det är ett vanligt argument som dyker upp när man försöker göra lagliga målarväggar på olika platser, och det är en felaktig farhåga. Man vill uttrycka sig kreativt och visuellt, och det är väldigt sällan det finns ett behov av att göra saker olagligt bara för att. Många vill ju att ens saker ska synas och få ett långt liv.

"Kör på känsla”

Edith Bergfeldt och Alva Winslow Hall har ställt sig bredvid varandra för att måla. De har precis börjat, och vad de kommer skapa återstår att se.

– Jag vet inte riktigt vad det blir, jag kör bara på känsla säger Edith.

– Jag målar bara lite och lägger lite färg överallt, säger Alva.

Även om eleverna får mycket utrymme att själva hitta sina kreativa uttryck finns en handledare på plats som dels leder skapandet, dels lär ut tekniker för hur man ska måla.

För eleverna från Skånhällaskolans del är det konstnären Camilla Boström.

– Vi brukar låta dem experimentera ganska fritt, sen fixar vi till lite i slutet. Jag sätter sista touchen och binder ihop sakerna som de har målat, säger Camilla Boström.

– Man kan lägga upp det på lite olika sätt, till exempel att man skissar upp först så får de fylla i sen, berättar Tim Nedrup, som också är konstnär och handledare i projektet.

"Väldigt roligt”

Allt som allt kommer workshopen för eleverna från Skånhällaskolan att pågå i två timmar. När allt är klart kan Mölndalsbor ta del av elevernas alster genom den så kallade Mölndalskartan som kommunen har på sin hemsida.

Hur har det känts att sprejmåla?

– Kul, utbrister William.

Skulle du vilja prova på detta igen?

– Ja!

– Det känns väldigt roligt att få prova, tillägger Alva.

LÄS MER:Efter klagomålen: Nu fräschar kommunen upp ytan under Mölndals bro

LÄS MER:Trädgårdsskildraren Karin Berglund är en av århundradets Mölndalsbor

LÄS MER:Nu blomstrar tunneln vid Peppareds torg

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS