Ungdomar ställde Västtrafik mot väggen – kämpar för sina busskort

Sjuorna på Sinntorpsskolan bjöd in Västtrafiks ordförande Peter Hermansson (M) för att prata om de indragna busskorten. Beskedet: Det är fortfarande osäkert om de får resa i sommar eller inte. – Vi kommer inte att ge oss, säger Tindra Båvenby Dannstedt.

ANNONS

I Mölndals stad får alla högstadieungdomar ett fritidskort, som gör att de kan resa gratis i kollektivtrafiken på kvällar, helger och lov. Det är kommunen som köper korten av Västtrafik, och sedan delar ut dem till eleverna.

Men i mitten av maj kom beskedet att fritidskorten inte kommer gälla under sommarlovet i år. Anledningen är att Västtrafik inte vill bidra till ökad smittspridning.

LÄS MER:Ilska kring indragna fritidskort: ”Liseberg får ha öppet men vi får inte åka buss”

På Sinntorpsskolan i Lindome väckte beslutet starka reaktioner. Sjundeklassaren Emanuel Sangrud bestämde sig för att göra något – och bjöd in Västtrafiks ordförande Peter Hermansson (M).

Han tackade ja – och på fredagen möttes Peter Hermansson, tre elever och en lärare på Sinntorpsskolans parkering.

–Varför drog ni in sommarkorten? börjar Emanuel Sangrud med att fråga.

– Normalt sett brukar kommuner få köpa till sommarkort till sina elever men under rådande omständigheter, och med smittskyddets rekommendationer, kan vi inte göra så, säger Peter Hermansson (M).

LÄS MER:Att Västtrafik tar bort våra fritidskort i sommar är en dålig idé

Kortet fungerar inte i sommar

I Mölndal har eleverna redan ett fysiskt resekort, som gäller under kvällar och helger. Men som det ser ut nu kommer det inte kunna användas under sommarmånaderna.

– Vi måste behandla alla kommuner lika, och då blir det så, förklarar Peter Hermansson.

I veckan öppnade Västtrafik för att kommuner ändå ska få beställa sommarkort – men det är inte säkert att de kan användas.

– Det kan finnas en öppning, men det hänger på att Folkhälsomyndigheten ändrar sina föreskrifter, säger Peter Hermansson (M).

I dag uppmanar både Folkhälsomyndigheten och smittskyddet i Västra Götaland till att undvika onödiga resor och förhindra trängsel i kollektivtrafiken. Om fritidskorten ska gälla på sommarlovet måste rekommendationerna ändras först.

– Det kan inte vi på Västtrafik styra över. Vi som offentlig aktör måste följa föreskrifterna, säger Peter Hermansson (M).

LÄS MER:Här finns bästa förskolorna i Mölndal – enligt föräldrarna

Nödvändiga resor

Eleverna ställde frågor om vem som har ansvar för beslutet, varför man får resa om man betalar för sig och vad som egentligen är onödiga resor.

– Det finns de som måste åka kollektivt för att kunna ta sig till aktiviteter och träffa vänner. Annars måste de sitta hemma och kan må dåligt. Är inte det nödvändiga resor? frågar Emanuel Sangrud.

De andra eleverna håller med, men Peter Hermansson säger att nödvändiga resor handlar om att till exempel kunna ta sig till jobbet och skolan.

Efter samtalet tackade eleverna för att Peter Hermansson kom till skolan – men de var inte helt nöjda med svaren.

– Jag förstår att de måste följa restriktionerna men jag har synpunkter på vad som är nödvändiga och icke nödvändiga resor. För dem som måste åka kollektivt skapar det här problem, säger Emanuel.

Oklar framtid

Eleverna hoppas att de trots allt ska få resa med sina fritidskort i sommar – men än så länge får de vänta och se.

Till hösten får eleverna nya fritidskort, men då kan det bli andra begränsningar. Den politiska majoriteten i Mölndal (M, KD, C, L, MP) vill köpa in en billigare variant av fritidskorten som inte gäller på helger och lov.

LÄS MER:Gratisresor på helger och lov kan försvinna

– Det är också något som vi kommer protestera mot. Vi kommer inte ge oss, säger Tindra Båvenby Dannstedt.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS