Unika auktionen: Bandet Den svenska björnstammen spelar in en låt åt dig eller ditt företag

Är du tondöv men drömmer om att få till en riktigt bra popsång om dig själv, din pojkvän eller din kyrka? Nu finns lösningen. Som en del i Musikhjälpen har gruppen Den svenska björnstammen auktionerat ut – sig själva.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Den svenska björnstammens Tradera-auktion ligger i skrivande stund på 8 600 kronor. Åbybon Åke Olofsson, medlem i bandet, tror att den ska passera åtminstone 10 000 kronor under de tre dagar som är kvar.

– Men det vore förstås kul om det blev 20 000. Man vet ju aldrig, säger han.

LÄS MER:Anna Hansson är psykologen som tog tjänstledigt – och blev artisten Her Sound

Gör en personlig låt

Varan som auktioneras ut: en skräddarsydd låt av Den svenska björnstammen. Åkes band, vars kändisskap mest bygger på hitsingeln ”Vart jag mig i världen vänder” som kom 2011.

– Vem som helst, organisation eller privatperson, får buda. Till vinnaren ska vi lägga ett dagsverke på att göra en låt efter den personens behov. Berätta bara vad den ska handla om så kör vi. Är det någon som vill ha en reklamlåt så gör vi det, vill någon ha en födelsedagssång gör vi det, eller en julsång, vad som helst. Sedan får personen den låten.

Att använda till vad som helst?

– Ja, vi ställer inte några krav.

Den kan alltså dyka upp i en Ica-reklam om ett halvår?

– Exakt. Om Ica vinner och vill ha en reklamlåt så får de det. Men de får en dags jobb (skratt), så vill de ha några ändringar måste det göras på det datumet, säger Åke Olofsson.

Nöjd oavsett vad

Åke gav tio förslag till Sveriges radio om vad gruppens Musikhjälpen-auktion kunde vara. Idén om en skräddarsydd låt var den enda som arrangörerna nappade på.

LÄS MER:Här är den okända länken mellan Kålleredgården och Pernilla Wahlgren

– Man måste hitta något som är kul, så att en privatperson kan få en rolig födelsedagshälsning till sin farmor typ, eller som gör att ett företag kan tänkas buda så mycket att det påverkar utgången för Musikhjälpen. Den här idén var rolig, för hur det än blir kan man vara nöjd.

Hade du någon egen favorit bland dina förslag?

– Det var faktiskt den här som jag gillade mest. Först var tanken att den som vann skulle få skicka ett ljud till oss och så skulle vi göra en låt där det ljudet fanns med, men det tyckte Sveriges radio var för smalt. Vilket jag kan förstå så här i efterhand.

Och bland de andra auktionerna?

– Thomas Stenström ska tatuera någon, det tyckte jag lät spännande. Jag tror inte att han är tatuerare så det kan bli riktigt läskigt.

Nödbroms finns med

Mardrömsscenariot vore att ett bolag med tvivelaktig verksamhet skulle vinna budgivningen.

LÄS MER:Medlemmar från hyllade 60-talsbandet The Spotnicks uppträdde på Hällesåkersgården

– Till exempel några som sysslar med oljeskiffer. Fracking heter det va? Det där som de håller på med som verkar vara så himla onödigt. Men vi har lagt till en klausul som säger att vi kan låta bli att göra något som känns etiskt fel. Då kanske vi gör tvåans låt i stället, eller så gör vi en kritisk låt om oljeskiffer. Det är inte lovat att det ska motsvara vinnarens förväntningar.

Ett annat bryderi som kan dyka upp längs vägen är om Den svenska björnstammen skulle prestera en så pass bra låt att den vore en given singel för bandet.

LÄS MER:Tredrag satsar allt – på egen discokväll: ”Hur fräckt som helst”

– Då skulle vi inte tjäna några pengar på att släppa låten eftersom vi har gett bort den. Men ja, man kan kanske tänka sig om vi råkar göra en svinbra singel att vi snor den och sedan lägger en extra dag på att göra något skräddarsytt åt vinnaren, säger Åke Gustafsson.

Är det garanterat att det blir något? Tänk om ni får skrivkramp?

– Då lägger vi en till dag på det. Men så kommer det inte att bli. Vi är så pass rutinerade nu att det alltid blir någonting. Det vet ju du som är journalist att det alltid måste bli en artikel, även om du kanske inte känner dig inspirerad för stunden. Så jobbar vi med våra låtar också. Inspiration är för amatörer, som Jan Guillou brukar säga.

Fotnot: När artikeln publicerades på Mölndals-Postens webb återstod två dagar av auktionen. Summan var då uppe i 10 600 kronor.

Musikhjälpen

Musikhjälpen 2021 sänds 13 till 19 december från Gamla torget i Norrköping. Årets tema är ”För en värld utan barnarbete”.

Insamlingsevenemanget har funnits i Sverige sedan 2008. I 144 timmar sänder Sveriges radio direkt dygnet runt i P3 och i SVT/SVT Play för att tillsammans med Radiohjälpen uppmärksamma och på olika vis samla in pengar till en undanskymd mänsklig katastrof.

I programmet blir tre kända programledare inlåsta i en studio på ett torg i en svensk stad. Under veckan får de besök av gäster som på olika sätt bidrar till kampen för årets tema. Artister uppträder och kända människor kommer på besök för att engagera sig, och som ett kitt i hela sändningen ligger publikens låtönskningar som alla bidrar till insamlingen.

Källa: Sveriges radio

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS