Uppåt igen för tårterian: ”Nu kan jag ta ut halvtidslön”

Pandemin slog hårt mot det nystartade Helenas tårteria, i Eklanda. Med kondisbitar, semlor och lokal marknadsföring har Helena Hagman ändå kämpat vidare. Nu börjar läget äntligen vända.

ANNONS
|

I köket hemma i Eklanda vänder Helena Hagman, tårtkonstnär och konditor, ett nykavlat marsipanlock över den smörkrämstäckta bröllopstårtan och pudrar den matt och fin med majsstärkelse innan de vita rosorna av sockerpasta ska på plats.

LÄS MER:Mölndals glassbutiker preppar inför supervärmen

Allt försvann

Bröllopstårtan är årets första och hittills enda. Annars har de flesta bröllopsbeställningarna flyttats fram till 2022, när folk känner sig säkra på att det går att ha stor kärleksfest igen.

– Förhoppningsvis blir det en boom då så jag får jobba järnet, säger Helena Hagman.

LÄS MER:Sara Serray säljer Wellibites – och visar upp bolaget i SVT:s Draknästet

När pandemin drog in över Sverige hade hennes företag funnits i ett drygt år. Hon bakade tårtor till barnkalas och dop och hade hunnit få in en del bokningar för bröllop. Under våren 2020 försvann allt ur kalendern. Max en barntårta i månaden trillade in. Inte tillräckligt för att få en verksamhet att gå runt.

ANNONS

Problemlösning

Helena Hagman berättar att mycket under pandemin har handlat om problemlösning och att försöka tänka i nya banor. Inför julen byttes den inställda godisförsäljningen på marknader ut mot godisförsäljning på nätet med avhämtning på altanen. Under semmelsäsongen i år gjorde hon på samma sätt och sålde så mycket att maken fick hoppa in och hjälpa till. Ett tag försökte hon sig också på take away-fika.

LÄS MER:Nytt café invigdes på Fässbergs äldreboende

– Men när värmen kom var folk inte lika intresserade. Då har jag kört lite Rekoring, det räddade mig, säger Helena Hagman och berättar att hon säljer biskvier, dammsugare och andra kondisbitar på tre olika rekoringar i Göteborg och för första gången någonsin kunnat plocka ut pengar ur företaget.

Lokal målgrupp

Satsningen på take away ledde till att fler i närområdet hörde talas om henne. En viktig effekt, ur marknadsföringssynpunkt.

– Min målgrupp bor ju här, med barnfamiljer och studenttårtor och så.

LÄS MER:Agnes Wolds avslöjande gjorde henne äntligen mänsklig

Sedan i våras har försäljningen av barntårtor kommit igång mer och mer igen. Även om bröllopstårtorna fortfarande är minst sagt få i år har läget blivit mycket bättre.

– I juni var jag fullbokad vissa helger med studenttårtor och barnkalas, plus att jag körde Rekoringen samtidigt. Nu kan jag ta ut en halvtidslön, säger Helena Hagman.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS