Länsstyrelsen menar att det är ovanligt att se tre vargar i hop.
Länsstyrelsen menar att det är ovanligt att se tre vargar i hop. Bild: Privat/ Arkivbild

Uppgift om vargar i Eklanda – experten skeptisk

En Eklandabo har rapporterat in att hon sett vad hon uppfattat vara tre vargar i området under natten till fredagen. Länsstyrelsens expert betecknar det som osannolikt men inte helt uteslutet.

ANNONS
|

Klockan hade passerat halv två på natten till fredagen när en kvinna hörde ett märkligt ljud vid Eklanda skog. Hon tittade ut – och såg vad hon uppfattade som tre vargar på gatan.

– Jag tappade hakan, jag blev helt chockad. Jag tänkte att jag skulle gå ut och kolla men när jag kom ut var de borta, berättar hon.

Kvinnan lade snabbt ut ett inlägg om sin oväntade observation på Facebook. Där fick hon förslagen att det kunde röra sig om rävar eller kanske hundar.

LÄS MER:Så byggde Tommy ”fartkameran” på Spårhagavägen – en säregen fågelholk

Säker på vad hon såg

Men själv känner hon sig ganska säker på vad det var hon såg.

– Jag vill absolut inte dra igång något stort runt detta, men det var inte rävar eller tre hundar. Det var ju inte heller någon som sa att de saknade tre hundar.

ANNONS

Mia Bisther, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen Västra Götaland, menar att det är väldigt ovanligt att se tre vargar ihop.

– Det är nästan alltid ensamma vargar som vandrar vilse. Det kan handla om att de tappar bort sig när de söker en partner eller att de fastnar i trädkorridorer, berättar Mia Bisther.

LÄS MER:Fågelinfluensa hittad på gård i Kungsbacka – restriktioner påverkar Mölndal

Att Eklandabon såg vargar tror Mia Bisther är ganska osannolikt. Dock är hon noga med att poängtera att man aldrig ska säga aldrig. I september 2020 sågs bland annat en ungvarg i Lindome och några år tidigare ryktades det om att en varg strövade omkring i Hällesåker.

– För att kunna säkerställa att det är varg behöver vi bilder. Det är väldigt lätt att se fel, berättar Mia Bisther.

Det är just bilderna som behövs för att göra en korrekt bedömning. Då en varg kan vandra över fem mil på en dag kan det dock vara svårt att få in tillräckligt med bilder.

Anmält iakttagelsen

Eklandakvinnan har anmält sina iakttagelser till Naturvårdsverket sajt Skandobs.

– Jag har inte fått någon respons därifrån än, säger hon.

Mia Bisther berättar att länsstyrelsen inte har fått in någon anmälan. Hon tycker att det är viktigt att göra en anmälan om det finns misstankar om vilda djur i bostadsområden.

– När vi får in anmälningar följer vi upp. I vissa fall kan vi behöva sätta upp kameror i området, berättar Mia Bisther.

LÄS MER:Lång kö för att adoptera katt: ”När de inte kan träffa folk vill de ha en liten kisse”

ANNONS