Händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg. Det görs eftersom smittspridningen ”hade kunnat medföra allvarlig vårdskada” och då ska utredas.
Händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg. Det görs eftersom smittspridningen ”hade kunnat medföra allvarlig vårdskada” och då ska utredas. Bild: Bosse Åström

Utbrott av covid och resistenta bakterier på Brattåsgården

I somras spreds både covid-19 och MRSA, en typ av resistent bakterie, på Brattåsgårdens äldreboende. Nu anmäls händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.
– Vi borde ha kunnat undvika smittspridning, säger Karin Blomqvist, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Mölndal.

ANNONS
|

I början av juni lades en boende på Brattåsgården i Kållered in på sjukhus, på grund av andra sjukdomar.

På sjukhuset testas alltid för covid-19 och då visade det sig att den äldre var smittad. Dessutom upptäcktes att personen bar på MRSA, som är en typ av resistent bakterie.

– På sjukhuset testar man alltid för covid-19 och MRSA. Det gör man av rutin och då upptäcktes det här, säger Karin Blomqvist.

Karin Blomqvist är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Mölndals stad.
Karin Blomqvist är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Mölndals stad. Bild: Emmy Jonsson

Efter det gjordes en smittspårning på äldreboendet, som visade att ytterligare tre personer var smittade med MRSA. Och flera av de boende testade positivt för covid-19.

ANNONS

– De som bar på MRSA hade inga symtom, men det fanns en risk för en allvarlig vårdskada och då ska vi utreda det. Hade någon haft några speciella sår till exempel så hade det kunnat bli värre, säger Karin Blomqvist.

LÄS MER:Tredje dos till personer med nedsatt immunförsvar

Lindriga symtom

MRSA är en typ av hudbakterier som är resistenta mot penicillin. De flesta bär på bakterierna utan att få några symtom, men vid sårskador eller efter operationer kan de ge allvarliga infektioner.

LÄS MER:Äldre ska slippa sjukhusresor – kan röntgas direkt på boendet

Liksom andra resistenta bakterier utgör de ett stort problem inom vården runt om i världen. Däremot är det inte så vanligt att de upptäcks på stadens boenden.

– Nej, det är det inte. Men resistenta bakterier har ju ökat av olika anledningar, och man kan lätt plocka upp sånt här.

De äldre som drabbades av covid-19 blev inte heller allvarligt sjuka. Eftersom de tagit covidvaccinet hade de ett bättre skydd mot sjukdomen.

LÄS MER:Många chefsbyten på Mölndals äldreboenden: ”Det är ett tufft uppdrag”

– Det visar att vaccinet gör skillnad. Smittan finns fortfarande och vi ska vara försiktiga, men nu fick de lindriga symtom, säger Karin Blomqvist.

Bättre hygien

Hur smittan först kom in på boendet kan Karin Blomqvist inte svara på. Det har smittspårningen inte kunnat visa. Däremot konstaterar hon att personalen måste bli ännu bättre på att följa de kläd- och hygienrutiner som finns.

LÄS MER:Smittan ökar – 42 nya coronafall i Mölndal

– Man får jobba vidare med rutinerna och se till att man alltid gör på samma sätt, för att inte sprida smitta mellan de boende. Det är det enda sättet vi kan förebygga smitta på, säger hon.

Under sommaren blev det också ett mindre utbrott av covid-19 på Sörgårdens äldreboende. Även där fick de äldre lindriga symtom, enligt Karin Blomqvist.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS