Utställning med festtema invigs på Mölndals stadsmuseum

Foton på festande Mölndalsbor, en bröllopsmeny från 1922 och en nedklottrad toalett – allt det ryms i stadsmuseets nya utställning Livet är en fest.
– Vi ville få med både glädjen och svärtan som kan kopplas till firande, säger producenten Hanna Eklöf.

ANNONS
|

När Mölndals-Posten kommer på besök är ingången till utställningen stängd och fördragen med ett rött skynke – men bakom det pågår arbetet för fullt.

– Det är väldigt bra tajmning att restriktionerna tas bort nu, säger Hanna Eklöf som är antikvarie och utställningsproducent.

LÄS MER:Stadsmuseet blev spökmuseum efter stängning

Lördag 12 februari släpps besökarna in. Då är det dags att visa upp utställningen som museipersonalen har planerat i över ett år.

– När jag började jobba här var matutställningen igång. Då var det redan bestämt att nästa tema skulle bli fest, eftersom Mölndal fyller 100 år, säger museichefen Karl Arvidsson.

Intervjuer med Mölndalsbor

Liksom vid tidigare utställningar har museipersonalen låtit Mölndalsborna hjälpa till genom att skicka in foton, föremål och minnen.

ANNONS

– Vi har intervjuat omkring 25 Mölndalsbor i olika åldrar som har berättat om sina erfarenheter av fester och firanden. Det har varit både positiva och negativa saker som kommit upp, säger Hanna Eklöf.

Delar av deras berättelser finns att läsa som citat runt om i museet. Bland annat på en toalettvägg som byggts upp mitt i rummet.

– När vi spånade idéer till utställningen så dök toaletten upp. Det händer så mycket där, allt från att man träffar sin bästa vän till riktigt jobbiga saker, säger Hanna Eklöf.

LÄS MER:Här är en av Mölndals stadsmuseums populäraste prylar – en dinoblå Puch Dakota

På väggen finns citat om tafsande, obehagliga känslor och till och med våldtäkt. Mölndalsborna som har intervjuats är anonymiserade och det är bara ålder och kön som står med.

– Det känns viktigt att lyfta de här sakerna också. När man pratar om fest så blir det lätt glatt och naivt, men vi ville inte göra på det sättet. Fester är inte alltid positiva, säger Karl Arvidsson.

Hundraårig bröllopsmeny

Alkohol, kontroll och vad som kan hända när en fest spårar ur är andra mörka teman som finns med på utställningen. Men förstås blir det en del glitter och glamour också.

– Vi har fått in mycket kläder och foton från olika tider, säger Hanna Eklöf.

LÄS MER:Tusentals besökare på Jul i Kvarnbyn: ”Vi är här för att få lite julkänsla”

Eftersom staden firar 100 år är en riktig finfest från 1922 med på ett hörn – närmare bestämt ett bröllop på Gunnebo Slott. Det var Margareta Carlsdotter Sparre och Georg Wendell som gifte sig.

– Vi har hittat foton, inbjudningskort och en meny från bröllopsmiddagen, så vi vet till och med vad de åt, berättar antikvarien Christine Caux Gustafsson.

Besökarna kommer också få lära sig om dansbanorna som funnits i kommunen, om Hällesåkersfestivalen Mopperock och om olika historiska firanden. Dessutom finns det saker för barn att göra, och i ett rum kommer det vara sagoläsning och disco.

Kan skriva ner sina tankar

När man har gått igenom hela lokalen finns ett bås där man kan skriva ner sina egna tankar och reflektioner och, om man vill, sätta upp på en vägg. På det viset kommer utställningen fortsätta växa.

LÄS MER:Så fungerade fattigvården i Kållered förr i tiden – de mest utsatta såldes på auktion

Museichefen Karl Arvidsson säger att han själv har tänkt en hel del på festligheter den senaste tiden.

– Det blir att man tänker tillbaka på sina egna minnen, både fester man saknar och fester man ångrar, säger han.

LÄS MER:Så minns jag mitt Kvarnbyvallen – publikrekordet slogs när Gunnar Gren kom på besök

Nu när coronarestriktionerna släpper går det också att längta efter nya kalas, bröllop och festivaler.

– Det är märkligt, man minns nästan inte hur det är att träffas och få umgås med andra på det sättet. Det finns nog ett uppdämt behov av firanden nu, säger Karl Arvidsson.

LÄS MER:Mölndal fyller 100 år – här är 32 gamla och nya bilder från stadens första sekel

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS