Man uppehöll sig i en villaträdgård en förmiddag i februari förra året. Mannen bankade på dörrar och fönster, och tände eld på skräp i en grill på altanen.
Foto: Polisen egna/arkiv
Man uppehöll sig i en villaträdgård en förmiddag i februari förra året. Mannen bankade på dörrar och fönster, och tände eld på skräp i en grill på altanen. Foto: Polisen egna/arkiv Bild: Catrin Hansson

Väcktes av man med yxa – 20-åring åtalas

En man med yxa i handen bankade på dörrar och fönster till en villa i Lindome, där dottern var ensam hemma. Mannen hade även tänt eld i grillen på altanen och satt upp en flaggstång.

ANNONS
|

Det var i början av februari som dottern i en villa i Lindome vaknade av ljud från utsidan. Genom köksfönstret såg hon en man med yxa i handen som gick mot ytterdörren och sedan bankade och slog i dörren. Dottern, som är i 20-årsåldern, gömde sig och hörde hur mannen gick fram och tillbaka mellan framsidan och baksidan av huset och slog i fönstren.

Dottern lyckades till sist få tag i en granne som tillsammans med en kompis kom till huset kort därpå. Männen har i polisförhör berättat att mannen bara svarade med ett och samma ord när de försökte prata med honom och att mannen upplevdes som "väldigt oberäknelig".

ANNONS

Mannen tände eld på pinnar och annat bråte i grillen på altanen och när han skar med en kniv i slangen till gasoltuben bredvid grillen, backade de båda männen bort från trädgården.

"Elden brann nu med cirka 40 centimeter höga lågor. Mannen började nu gå omkring på altanen och sedan vidare ner i slänten bredvid, det såg ut som han letade efter mera ved", berättade en av männen i polisförhör.

De hade ringt 112 och sa till dottern att lämna huset via bakdörren.

Polisen kom till platsen och kunde säkra den misstänkte mannen i en sluttning bakom huset. Mannen kunde identifieras som en man i 20-årsåldern som vid det tillfället var hemmahörande i kommunen.

Den misstänkte mannen har i förhör med polisen sagt att han tände eld av skräp för att värma sig, att han grävde gropar i marken för att sätta ner flaggstången och att han då inte visste att altanen tillhörde någon.

Nu åtals mannen för hemfridsbrott och skadegörelse. Rättegången kommer att hållas i Göteborgs tingsrätt.

I ett första läge var mannen även misstänkt för mordbrand men det lades ner av åklagaren.

Skadorna på fastigheten i samband med händelsen beräknas till över 10 000 kronor.

Catrin Hansson

catrin.hansson@molndalsposten.se

ANNONS