Vändningen: Steinbrenner och Nybergs bageri har avtal – men inte med Livs

Fackförbundet Livs anser att välkända Steinbrenner Nybergs & Ehlers Bageri AB i Mölndal saknar kollektivavtal så nu varslar fackförbundet om strejk och blockad.
– Vi har haft kollektivavtal så länge jag funnits med, svarar bolagets vd Urban Nyberg.

ANNONS
|

Under måndagsmorgonen damp ett pressmeddelande från statliga Medlingsinstitutet ner. Livsmedelsarbetareförbundet kräver att bageriet, med säte i Mölndal och med tio kaféer i Göteborgsområdet, inför kollektivavtal. Om inte detta införs varslar fackförbundet om strejk och blockad. Stridsåtgärderna ska träda i kraft 29 november klockan 08 om ingen överenskommelse nås innan dess.

”Vi är ett serviceföretag”

Men motparten, det vill säga Steinbrenner Nybergs & Ehlers Bageri och dess vd Urban Nyberg säger så här när Mölndals-Posten når honom vid 13.30-tiden på måndagen:

– Vi har haft kollektivavtal så länge jag funnits med. Det är en självklarhet och det har vi skrivit med Hotell- och restaurangfacket. Vi är ett serviceföretag och har inte möjlighet att ha olika avtal med olika människor i vårt företag men Livs verkar tycka att allt som har med bröd att göra ska tillhöra dem, säger Urban Nyberg och fortsätter.

ANNONS

– Det är inte mina medarbetare som drivit den här frågan utan det måste ha kommit från Livs själva.

Är någon hos er ansluten till Livsmedelsarbetareförbundet?

– Ingen aning.

Men du har väl ändå haft kontakt med det fackförbundet också?

– Vi har haft ett par möten men vi har redan kollektivavtal med Hotell- och restaurang. Vi är inget industriföretag eller levererar produkter i flera försäljningsled som Pågens eller Findus. Vi säljer våra egna framtagna produkter oavsett om det är ett bröd, en pralin, sallad, smörgås eller maträtt. Precis som en bagare hos Ica går enligt Handels avtal är våra medarbetare slutna till Hotell- och restaurang.

Årets företagare

2016 blev företagets ägare Angela Steinbrenner, Urban Nyberg och Håkan Steinbrenner utsedda till Årets företagare i Mölndal. Enligt den senaste årsredovisningen har företaget haft cirka 45 anställda de senaste två åren, omsättningen för 2021 landande på 51,4 miljoner kronor och vinsten samma år uppgick till 6,5 miljoner kronor.

– Vi får se var det här landar men vi sköter löner, semestrar och försäkringar genom ett kollektivavtal redan, säger Urban Nyberg.

Medlare har kallats in

Då parterna så här långt ännu inte kommit överens har statliga Medlingsinstitutet kallats in för att medla.

– Vår fasta medlare i Region Väst, före detta tingsrättsdomaren Karl Glimnell, fick en startsignal från oss i fredags att börja medla, säger Per Ewaldsson, chefsjurist hos Medlingsinstitutet.

Varslet om stridsåtgärder kommer cirka två veckor innan de löser ut om ingen överenskommelse nåtts.

Är det, generellt sett, tillräckligt med tid för att hinna få till en lyckad medling?

– Det är lite från fall till fall. Ska man generalisera är det tillräckligt med tid men det beror förstås på det enskilda fallet som jag inte kan uttala mig om i dagsläget, säger Per Ewaldsson.

Mölndals-Posten söker Livsmedelsarbetareförbundet för en kommentar.

LÄS MER:Lokala företag i Mölndal kämpar med de höga elpriserna: ”Alla lider”

LÄS MER:Steinbrenner & Nyberg räddades av Mölndalskunderna

LÄS MER:Semlorna räddar ekonomin: ”De får det att gå runt”

ANNONS